Pöörased kirjanikud Kloostri Aidas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Sirkel
Mati Sirkel Foto: Erakogu

Detsembrikuu KirjandusAit on pühendatud pöörastele nähtustele Euroopa kirjandustaevas. Hullud raamatud, hullud kirjanikud ja hullud ajad on KirjandusAidas kõne all 4. detsembril Kloostri Aidas algusega kell 18. 

Esimene pöörane seekordses kavas on Prantsuse kirjanik Georges Perec (1936–1982). Mille poolest paistavad silma tema isiksus ja kirjanduslik looming, sellest kõneleb Pereci raamatute tõlkija Anti Saar. Lisaks Pereci isikule on tähelepanu all tema peateos «Elu, kasutusjuhend». Kirjaniku mõttemaailma aitab avada Indrek Koff. 

Austria kirjanik Thomas Bernhard (1931–1989) sai juba eluajal kurikuulsaks purustavate sõnavõttudega niihästi Austria riigi kui ka tunnustatud kultuuritegelaste pihta. Pärast surma ei tohi tema raamatuid endiselt Austria territooriumil välja anda. Sellest hoolimata on Bernhardi peetud kõige olulisemaks Teise maailmasõja järgseks saksakeelseks autoriks. Kas sel kuuldusel on ka alust, sellest annab aimu Austria kirjanduse tõlkija Mati Sirkel. Ühtlasi tutvustame Bernhardi eesti keeles ilmunud romaani «Vanad meistrid».

Ühest pöörasest ajajärgust maailma ajaloos ehk Nõukogude Liidu kokkukukkumisest on kirjutanud Marusja Klimova (1961). Tema romaan «Siniveri» kujutab kõikvõimalike karvaste ja suleliste argielu toonases Peterburis, kuhu hull aeg oli kokku toonud nõukogude neiud, hoorad, homod ja sahkerdajad. Raamatute ja aegade arutusest räägime Klimova raamatu eestindaja Ilona Martsoniga. 

Katkendeid raamatutest loevad Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased. Muusikalisi vahepalu pöörasest maailmast esitavad Jaak Johanson ja Krista Citra Joonas. Õhtut juhivad Kätlin Kaldmaa ja P.I. Filimonov.

Kõigi kohvikukülastajate vahel loositakse välja kõnealuste autorite raamatud. Raamatuid saab ka kaasa osta.  Kohvikuõhtud toimuvad Tallinnas Kloostri Aidas Vene tn 14. Üritus on tasuta, registreerida pole vaja ning kõik on oodatud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles