Kunstniku jalajäljed

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 

Tallinna Kunstihoones näeb Aili Vindi ja Toomas Vindi näitus «Kunstniku jalajälg».

 

Mõlemad kunstnikud esitavad laia valikut oma maaliloomingust 1970ndatest kuni käesoleva aastani. Olemata koolitatud maalikunstnikud, on mõlema «jalajälg» eesti kunstis oluliselt õlivärviline ja mõlema sammud on seda teed jätkanud vanale maalile mükse jagavaist aegadest hoolimata.

Aili Vint on hariduselt graafik, kelle täht süttis kuuekümnendate lõpu kirgaste ja sensuaalsete guaššidega ning jätkus valdavalt meremaastikega. Üksnes tema söövitustehnikas erootilised kompositsioonid kaheksakümnendail annavad kaudselt, väga kaudselt märku kunagi koolis omandatust. Aili stiihia püsib mere ja taeva müsteeriumis, mille illusiooni ta aeg-ajalt valgusskulptuuridega taasloob.

Toomas Vindi katkestatud bioloogiaõpingutega käekäigule ei saa ette heita ei kooli mõju ega selle eiramist, ta on nii maalikunstnik kui kirjanik isepäise üksiklasena oma kuuluvusi ja eelistusi valides. Nagu Toomas Vindi raamatutest, nii puhub ka tema maalidest läbi omalaadne obsessioon, mille alastus sõnakunstis varjub naisekuju, pildis hämarate pargimaastike roheluse varju.

Näituse kuraator on Piia Ausman, kataloogi tekstide autor Eero Epner. Näitus jääb avatuks 18. jaanuarini.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles