«Mandariinid» serveeris ookeani taga suurüllatuse

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Ma lähen hulluks!» hüüatas eile õhtupoolikul naljaga pooleks oma Facebooki lehel grusiinist režissöör Zaza Urušadze. Hetk varem oli ta teada saanud, et tema film, Eesti ja Gruusia koostöös valminud «Mandariinid» on esitatud parima mitteingliskeelse filmi Kuldgloobuse kandidaadiks.

Aga mitte ainult tema ei suutnud varjata oma üllatust – «Mandariinid» tegi seda, mida ei söandanud ennustada isegi ookeanitagused eksperdid.

Näiteks nimetas eilne Washington Post seda üheks kõige üllatuslikumaks kategooriaks üldse, mille nominente võis juba peaaegu pimesi ennustada. «Ometi lõpetasime kahe väga fookusest väljas filmiga, mis pole väljaspool festivale veel levima hakanudki,» kirjutas ajaleht, pidades koos «Mandariinidega» silmas Iisraeli filmi «Gett: Viviane Amsalemi kohtuprotsess».

Välja jäid favoriidid «Emme» (Kanada), «Kaks päeva, üks öö» (Belgia), «Talveuni» (Türgi) ja «Metsikud lood» (Argentina) – kõik väga kõrgelt koteeritud ja kaalukaid auhindu võitnud linateosed. Koos Eesti ja Iisraeli filmiga ületasid lati Rootsi film «Vääramatu jõud», Poola film «Ida» ja Vene film «Leviaatan».

«Tõenäosus, et me viie sekka pääseme, oli ehk kümme protsenti – just konkurente arvestades,» ütles eile ka filmi produtsent Ivo Felt.

Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) juht Tiina Lokk nimetas saavutust suisa imede valdkonda kuuluvaks. «Selle tõelisest väärtusest saame aru siis, kui arvestame tausta ja nappe tingimusi, milles Eestis filme tehakse,» ütles ta.

«Mandariinide» reklaamikampaaniat, mille lõppeesmärk on jõuda Oscarite shortlistʼi ehk üheksa parima mitteingliskeelse filmi sekka, korraldab USAs agentuur MediaplanPR. Eesti ja Gruusia riik on sellesse panustanud 60 000 eurot.

«Olgem ausad, lootus on jätkuvalt õhkõrn, aga tänu Kuldgloobustele kindlasti suurem kui enne,» ütles Felt Oscarite shortlistʼi jõudmise võimalikkuse kohta. Seni on eksperdid paigutanud «Mandariinid» nende filmide sekka, mille koht Oscarile esitatud 82 mitteingliskeelse filmi pingereas on 10.–20.

Kuldgloobustega seonduvat peetakse Oscari-hooaja avalöögiks ja seda jälgivad tähelepanelikult ka Ameerika filmiakadeemia liikmed. Traditsiooniliselt on nende järgi hakatud hindama ka ühe või teise filmi šansse Oscari-konkurentsis.

Kuldgloobuse võitjad avalikustab Hollywoodi välisajakirjanike ühing, kes seda auhinda välja annab, 11. jaanuaril Beverly Hillsi Hiltoni hotellis. Tseremoonia otseülekanne toob USAs igal aastal telerite ette tavaliselt 20 miljonit vaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles