Aja auk. Kiireim piimamees Benny Hill

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benny Hill
Benny Hill Foto: Kuvatõmmis

Eelmisel nädalal kirjutasime, et 1971. aasta lõpus jõudis USA singlitabeli kohale nr 1 Sly and the Family Stone'i läbi-pisarate-funk «Family Affair». Ajal, mil ameeriklased võtsid suhestuda kellegi luhtunud revolutsiooniunelmatega, võttis briti tabeli tippu vallutada koomik Benny Hill, kelle lauldud «Ernie – the Fastest Milkman in the West» võttis sel nädalal 43 aastat tagasi sisse kõrgeima koha  ja hammustas suure ampsu ka jõuluaegsest singlimüügist.

Lugu polnud muusika mõttes midagi erilist, kuid naljalood, nii tahtlikud kui tahtmatud, on briti singlitippe ikka kinni löönud. Rahvale nali meeldib. Hilli naljalaul rääkis piimamehest, kes hobusega piima veab ja selle juures kellegi lese südant võita proovib. Koomik oli muide ise nooruspõlves piimamehe ametit pidanud ja jagas asja.

«Benny Hilli Show’» vaatamisega meenub üks selline lugu. Pärast üht suhteliselt ammust Mutant Discot jõudsime väikese seltskonnaga aftekaks ühe tütarlapse poole. Pandi mängima suhteliselt loll muusika ja hakati tantsima. Võõrustaja ise otsustas, et läheb ära magama. Muusika ja jauramine teises toas teda ei seganud. Seda, et uni oli magus, kinnitas uljalt vilisev nina, mida läbi ukse kosta oli. Kui meil tantsimisest jaks otsa sai, lülitasime sisse televiisori, kust hakkas umbes hommikul kell 6 «Benny Hilli Show». Juhtus olema skets, kus Benny Hill parodeeris mingisugust kokasaadet ja pidi muna vastu kaussi katki lööma. Katki aga ei läinud mitte muna, vaid kauss. Kaua naerda ei saanudki, sest varsti jooksis toast välja tütarlaps, pani televiisori kinni ja ajas kõik välja. Kuna väljas paistis päike, oli sealgi hea. Benny Hill, tundub, et ei vastanud hea ja sophisticated maitse kriteeriumitele, millele vastab näiteks Monty Python.

Koomikukarjääri hakkas Hill edendamaTeise maailmasõja ajal, mil ta mehaanikute polgust saadeti meelelahutajate polku. Mine tee parem nalja, öeldi. Pärast sõda tulid raadio ja stand-up, kus ta väga hea ei olnud. Noore koomiku tõeline talent puhkes õide televisioonis, kuna televisioon oma suurte plaanide ja muude visuaaltehniliste trikkidega võimaldas paljusid Hilli firmatrikke. Noh, näiteks tema tõmblevat lõuga, kui mõni vähestes riietes naisterahvas silmapiiril oli. Või siis kiirendusega mõnd naist taga ajavat seltskonda, mille käigus juhtuti kindlasti ka läbi mõne põõsa või okastraataia jooksma, mille tagajärjel muidugi kõikidel naistel äkilise rebenemisega kõik muud rõivad peale pesu seljast kadusid.

Benny Hill oli selles mõttes ka klassikaline juhtum, et temast räägiti kui kurvast koomikust. Naist Hill ei võtnud ja peret ei loonud. Ise ütles ta selle peale nii: «Naisele on vaja ju riideid ja süüa osta.» Benny Hill oli üldse tuntud koi. Kui ta mõne naisterahva välja kutsus, siis ikka mõnda kiirtoidukohta, kus mõlemad maksid oma arve ise. Ka armastas koomik osta kõige odavamaid purgiroogasid, mille peal polnud silti, et kas siis tegu näiteks seakonservi või mõne supiga. Nii ei teadnudki miljonärist naljamees näiteks, mis ta hommikuks sööb, seakonservi või suppi või hoopis ube?

1980ndate lõpuks oli Hilli telekoomikutäht kahjuks telebosside arvates kustunud ja vaatajaarvud langenud allapoole kriitilist piiri. Aastakümneid kestnud «Benny Hilli Show» tõmmati programmist maha. See ta väidetavalt ka tappis, on arvanud lähedal seisnud isikud. Benny Hill suri 1992. aasta aprillis. Enne jõudis teda haiglas vaatamas käia veel tema suur fänn Michael Jackson, kes oli parasjagu Inglismaal. Hilli kuulsate fännidena tasub nimetada veel Charlie Chaplinit ja räppar Snoop Doggi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles