Rahvusvaheliselt tunnustatud muusikud jäädvustavad Galina Grigorjeva loomingut

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galina Grigorjeva
Galina Grigorjeva Foto: Kuvatõmmis

18. jaanuaril toimub Niguliste kirikus Galina Grigorjeva autoriõhtu „Nature morte“, mida juhatab Paul Hillier. Kontserdile järgneb Galina Grigorjeva autoriplaadi salvestamine, CD annab välja Ondine. Nii kontserdil kui salvestusel teevad kaasa Paul Hillieriga tihedalt seotud kollektiivid – tuntud Taani ansambel Theatre of Voices ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor, lisaks on kaasatud YXUS Ensemble ning flötistid Monika Mattiesen (kontserdil) ja Conrad Steinmann (salvestusel).

Rahvusvaheliselt tunnustatud muusikud jäädvustavad Galina Grigorjeva loomingut

Initsiatiiv Grigorjeva autoriplaadi väljaandmiseks tuli Eesti Filharmoonia Kammerkoorilt, kava nii kontserdiks kui plaadistuseks paluti koostada Paul Hillieril, kellel on Grigorjeva loominguga sügav ja pikaajaline side. Kontserdil tulevad ettekandele: koorikontsert “Svjatki” segakoorile (1997/2004), “Salve Regina” vokaal- ja keelpillikvartetile (2013), “Diptühhon” meeskoorile (2011), “Lament” flöödile (2000), “Nature morte” segakoorile (2008) ja “In paradisum” segakoorile (2012). Plaadistusel on helirežisöörina kaasatud märkimisväärse mainega Preben Iwan, kes on koostööd teinud paljude tunnustatud muusikakollektiividega, sh New Yorgi Filharmoonikutega.

Ukrainas sündinud eesti helilooja Galina Grigorjeva looming on äratanud tähelepanu lisaks Eestile ka väljaspool – tema muusikat on esitanud silmapaistvad kollektiivid olulistel festivalidel Ukrainas, Venemaal, Poolas, Saksamaal, Prantsusmaal, USAs jm. Grigorjeva muusikat hinnatakse selle hingestatud ja peenekoelise kõlastiili tõttu. Tema loomingus põimuvad vene kultuuri sügavad allhoovused ja modernistlik mõttedistsipliin. Grigorjeval on tugevad seosed slaavi vaimuliku muusika traditsiooniga, aga ka vanema Euroopa mitmehäälsusega.

Koorimuusika kõrgklassi kuuluv Paul Hillier on rahvusvahelisel areenil tuntud mitme eliitansambli – Hilliard Ensemble, Theatre of Voices, Ars Nova Copenhagen, Iirimaa Rahvuslik Kammerkoor – asutaja ning juhina. EFK peadirigendina tegutses ta aastail 2001–20017. Ta on võitnud Grammy nii EFK kui ka Ars Novaga, kokku on teda Grammyle nomineeritud seitsmel korral. Hillier on olnud paljude suurte nüüdisheliloojate mõttekaaslane ja teoste esiettekandja: Arvo Pärt, Karlheinz Stockhausen, Steve Reich, John Adams, Gavin Bryars jt. Nüüd on järg Galina Grigorjeva autorikontserdi ja -plaadi käes.

Kontserdist teeb ülekande Klassikaraadio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles