NO99 "Savisaare" blogi. Lavastusega seotud inimesed avaldavad arvamust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 aktsioon «Savisaare kõne rahvale». Savisaar (Marika Vaarik).
NO99 aktsioon «Savisaare kõne rahvale». Savisaar (Marika Vaarik). Foto: Sander Ilvest

Avaldame NO99 seotud inimeste mõtteid ja arvamusi Eesti ühiskonnast ja poliitikast. Käimas on muusikali "Savisaar" ettevalmistamine. 

Avaldatud esmaspäeval, 12. jaanuaril

Märts 2015. Varakevadine loojangutaevas Tallinna kohal sätendab nagu Tšehhoslovakkia kristallkauss näärituledes. Vastsadanud õhuke lumi lendab Poska tänaval keeristena laiali tehes teed mustale Mercedesele. Auto pöörab Luigetiigi juures paremale, möödub Kadrioru kunstimuuseumi hoonest ning veereb luksuslikul krudinal Kadrioru lossi ette.

Vahipataljoni sõdurite püssipärad laksatavad tervituseks vastu treppi. Valimised võitnud erakonna värske peaministrikandidaat sammub massiivsest peauksest sisse, nägu naerul, mida ta ei suudaks alla suruda isegi siis, kui ta peaks. Ta tegelikult autos proovis isegi, aga ei tulnud midagi välja. Teda tervitab presidendi käsundusohvitser:

“Tere tulemast, härra...”. Stopp. Me ruttame liialt. Ühtegi etendust ei saa ette ära rääkida. Kannatust, mu kallis, eesriideni on veel aega.

Täna, 12. jaanuaril ei reeda kirjeldatud episoodi vääramatut lähenemist veel miski. Tänavad on täidetud Sotsiaaldemokraatide valimisreklaamidega, mis kinnitavad, et muutusi ei tule – pool pead on ikka pool pead. Nende kõrval nuuksuvad Keskerakonna rohelised plagud:

“Anna meile võimalus (välja arvatud Jürile, kelle panime nimekirja lõppu), ja meie teeme teisiti!” Kallis Keskerakond. Teid asutati 1991. Sellest on möödas 24 aastat. Teil on olnud 24 aastat aega, et teisiti  teha. Aga Kesk teab, et kui nad võidavad, siis mitte plakatite pärast. Tegelikult on ükskõik, mida nad sinna plakatile kirjutavad. Ühel testversioonil oli kogemata kirjas “Lorem ipsum...” ja fookusgrupp oleks ikka Savisaare valinud.

Partsi videopöördumine Saku Suurhalli ees külmetab ja anub, et Rõivas temaga debatti peaks. Tead ju küll miks - sest linna peal sõidab mingit sorti ahviambulants, mille külje peale on kirjutatud “Parts peaministriks”.

Selleks, et peaministriks saada, peab olema peaministri tasemel. Olema tähtsatega “sina peal”. Nagu kunagistes Res Publica valimisreklaamides, kus Parts, muide siis ju peaminister, oli kõrvuti oma aja maailma tähtsate meestega näitamaks, et ta on üks neist ja varjamaks, et ta pole just kuigi lobe välismaine suhtleja ja ütleb “honest” asemel “onist”. Rõivas teab, et aeg töötab tema kasuks. Ta laseb Partsil lunida, kuni lunimine  piinlikuks muutub ja siis lõpuks annab debati. Aga siis on juba hilja.

Siiski. Reedel tegi seni täiesti laitmatu mainega Pevkur midagi, millest ta on aastaid suutnud tänu maotaltsutajale sobilikele refleksidele hoiduda ning ütles välja omamõeldud mõtte ning kuigi psühholoogilise kaitse nõunik juba jooksis tema suunas, värske eufemism kaenla all, jäi nõunik hiljaks täpselt neli mikrosekundit.

“Sündmused said ikkagi alguse meediaväljaannete käitumisest,” jõudis Pevkur öelda, leides enda arvates sobiva momendi meediakriitikat teha. Ning tegelikult, eks meedia ajab ikka kopsu üle maksa küll.

See näib kõik väga tavaline. Kuid muutus on tulemas. Ma tunnen seda vees. Ma tunnen seda maapinnas. Ma haistan seda õhus. Maailm on muutunud. Ma räägin sulle sellest siin, kus me ei pea midagi müüma ega ostma. Siin me ei kaitse sinu psühholoogiat, ära karda. Jää kuuldele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles