Heida pikali, Kunstil on sünnipäev

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Keller
Raul Keller Foto: Jaanus Lensment

Raadiomajas toimub 16. jaanuaril kell 21 Kunsti sünnipäeva puhul ennenägematu lamamiskontsert, mille esikülitajaks on helikunstnik Raul Keller. Kuidas helikunstnik ees, nõnda teised järel. Ole tervitatud, Arts!

Euroraadio korraldatava Kunsti Sünnipäevaga peetakse meeles Belgia kunstnikku Robert Filliou’d, kes kuulutas 1963. aasta 17. jaanuaril, et Kunst on sündinud täpselt miljon aastat tagasi.

Kümme aastat hiljem tähistas Filliou Aachenis Kunsti 1000010. sünnipäeva. Pärast Robert Filliou surma 1987. aastal levis kunstnike seas selle sünnipäeva tähistamine edasi.

Sel puhul paluti Kunstile teha kingitusi, mida saaks levitada kas siis läbi interneti, meedia või muu suhtlusvõrgustiku.

1994. aastast alates on nn. kinkide vahendamiseks kasutatud eelkõige internetti.

Kuigi Kunsti Sünnipäeva pole kunagi peetud ametlikult, on see sündmus muutunud rahvusvaheliseks.

Euroraadio (EBU) Ars Acustica grupi korraldatav Kunsti sünnipäev panustab sellesse sündmusesse n-ö heliliste kinkide edastamisega, mis jõuavad raadio vahendusel kuulajateni maailma eri paigust.

Klassikaraadio ja Artishok tähistavad taas Artsi sünnipäeva, rahvusvaheliselt tuntud kui Art’s Birthday!

Seekord loob Artsi sünnipäevale heliteose Raul Keller.

Raul Keller on helikunstnik, muusik ja nüüd ka uuemeedia osakonna professor Eesti Kunstiakadeemias.

Tema senine looming on keskendunud peamiselt kohaspetsiifilistele heliinstallatsioonidele, heli-performance’itele, muusikalistele improvisatsioonidele ja eksperimentidele raadiolainetega.

Keller on huvitatud helist, kuid eelkõige vahendatud ja paljundatud helist, tehnoloogiliselt filtreeritud helist, signaalist, mürast ja informatsioonist selles.

Artsi sünnipäeva tähistamine toimub Eesti Raadio legendaarses I stuudios, mis aga varsti ohverdab remondile oma ajastutruu eheduse.

Hommagena nii sellele kohale kui Artsile loob Keller koos publikuga mõjuva live-ruumiinstallatsiooni, mis edastatakse raadiolainete kaudu ka kõigile kunsti sõpradele üle planeedi Maa.

See saab olema Kunsti 1 000 052 sünnipäeva tähistamine.

Ole siis tervitatud, Kunst!

ENNEKUULMATU! – esmakordselt on raadiostuudio publik horisontaalses asendis, sest tegemist on lamamiskontserdiga.

Võimalusel võtta stuudiosse kaasa oma matt, maas on ka vaibad. Kes aga üldse lamada ei taha, võib ettevaatlikult ruumis ringi jalutada ning sellega helimaastiku loomisel osaleda!

Kontserdi kannab otseülekandena üle Klassikaraadio ja loomulikult üle kogu euroopa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles