Pariisi muusikud plaadistavad Paavo Järvi käe alla Sibeliust

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Järvi
Paavo Järvi Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuulus prantsuse muusikakollektiiv Orchestre de Paris kavatseb alanud aastal plaadistada kõik Jean Sibeliuse sümfooniad.  Dirigeerib Paavo Järvi. 

"Sibelius on selle orkestri jaoks täiesti uus asi," vahendab Helsingin Sanomat Järvi sõnu. "Saan teha täiesti oma Sibeliust, mida ei kammitse traditsiooni taak."

Mis siis traditsioonil viga on?

"Sibeliuse muusika on muusika nagu muusika ikka. See ei ole saksa või vene romantika, ehkki Tšaikovski, Wagneri ja Bruckneri mõjutusi ei saa salata. Samas pole omal kohal ka soomlaslik igasugust sentimentaalsust vältiv objektiivsus. Tõde on kuskil vahepeal," rääkis Järvi.

Seevastu Järvide perekonnas on tugev Sibeliuse-traditsioon. Neeme Järvi on helilooja teoseid palju plaadistanud. Isegi nimi pandi Paavole austusavaldusena suure Sibeliuse-uurija Paavo Berglundi järgi – mitte Paavo Nurmi järgi, nagu tihti arvatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles