Rahvaraamatukogud saavad tänavu 2,36 miljonit eurot

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Koosa raamatukogu direktor, Tartumaa aasta raamatukoguhoidja Sirje Leini.
Pildil Koosa raamatukogu direktor, Tartumaa aasta raamatukoguhoidja Sirje Leini. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eelmise nädala lõpus jõustus kultuuriministri määrus rahvaraamatukogude rahastamise kohta (loe siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/113012015030), mis vahetab välja 15 aastat tagasi vastu võetud ja tänaseks vananenud rahastamispõhimõtted. Koos tänavuse eelarvetõusuga annab see rahvaraamatukogudele paremad alused tegutsemiseks.

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul on raamatukogudes kesksel kohal raamatukoguhoidjad, kes on pühendunud lugemisharjumuse kujundamisele. Riigipalgalistel raamatukogutöötajatel kasvas töötasu tänavu 4,5%.

Lisaks kasvas tänavu 5% teavikute soetamise toetus, et kindlustada uuema kirjanduse olemasolu kõigis rahvaraamatukogudes üle Eesti.

Kultuuriministeeriumi raamatukogunõuniku Ülle Talihärmi kinnitusel sisaldab täna kehtima hakanud määrus varasemast tuttavat põhimõtet, mille järgi sõltub teavikute soetamise toetuse suurus rahvaraamatukogu  teeninduspiirkonna elanike arvust.

Regionaalse arengu tagamiseks saavad elanike arvule vastava toetuse kõik maakonnaraamatukogud, välja arvatud Tallinna ja Tartu rahvaraamatukogud, sest neis linnades on ka teisi avalikku teenust pakkuvaid raamatukogusid.

Erisus kehtib ka Ida-Virumaa jaoks, kus toetuse summa korrutatakse koefitsiendiga 1,15. Üle jääv summa jaotatakse maakondade rahvaraamatukogude vahel, et tagada teavikute parem kättesaadavus. 30% teavikute toetusest on ette nähtud eesti keele ja kultuuri jaoks oluliste väljaannete soetamiseks.

Kultuuriministeerium eraldab 2015. aastal rahvaraamatukogudele kokku 2,36 miljonit eurot, mis sisaldab 5% võrra kasvanud teavikute soetamise toetust (1 761 784 eurot), 4,5% võrra suurenenud maakonnaraamatukogu töötajate tegevuskulude toetust (565 034 eurot) ning ligi kolmandiku võrra kasvanud rahvaraamatukogude arendamistoetust (30 000 eurot).

Toetuste eraldamine toimub vastavalt kultuuriministri määrusele «Rahvaraamatukogude riigieelarvest finantseeritavate kulude jaotamise kord», mis jõustus 17. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles