Sinimägedest Siberini, Supilinnast Tiibetini

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Saariste lühifilm.
Raigo Saariste lühifilm. Foto: Kaader filmist

Aasta esimeses pooles jõuab ekraanile hulk kauaoodatud Eesti ja Eesti osalusega filme. 

MÄNGUFILMID

«1944»

Režissöör Elmo Nüganen

Tootja Taska Film, kaastootja MRP Matila Röhr Productions (Soome)

100’

1944. aasta otsustavaid sõja­sündmusi käsitleva filmi tegevus hargneb Sinimägede lahingutest juulis kuni Sõrve sääre vallutamiseni Punaarmee poolt novembri lõpus. Sõda näidatakse mõlema osapoole, nii Saksa armees kui Punaväes sõdivate eestlaste silme läbi. Valikuid tuleb langetada mitte ainult sõduritel, vaid ka nende lähedastel. (Sünopsisest.)

Esilinastus 18. veebruaril

Foto: Kaader filmist

«Kontakt»

Režissöörid Martti Helde, Maria Reinup, Triin Ruumet, Raigo Saariste ja Vallo Toomla

Tootja Von Krahli teater

90’

Lühimängufilmide kassett, mille autoriteks on viis eesti filmi tulevikulootust, kelle Von Krahli teater oma katuse alla võttis. Igal režissööril oli vabadus luua koostöös teatritrupiga midagi ambitsioonikat. Midagi sellist, mida nad varem polnud julgenud või jõudnud proovida. Ülesanne polnud kerge. Aega oli vähe ja eelarve väljakutsuvalt napp. Kuid need piirangud ületati pidurdamatu fantaasia ja julge pealehakkamisega. Tulemuseks on viis omanäolist linateost, mida hoiab koos kontakti motiiv: kokkupuude tuttava ja tundmatu vahel. Motiiv avaldub inimese ja jumala, maise ja ebamaise, argise ja üleloomuliku ootamatutes kokkupõrgetes. Kogumik on žanriliselt kirev, näha saab komöödiat, psühholoogilist draamat, tulevikudüstoopiat ja muudki. Igas filmis on autorid võtnud riski, teadmata, kas tulemuseks on šedööver või läbikukkumine. Selline julgus ongi eeldus imede sünniks. Niimoodi me edasi liigumegi. (Tutvustusest.)

Esilinastus 6. märtsil

«Vehkleja»

Režissöör Klaus Härö

Tootja Making Movies (Soome), kaastootja Allfilm

90’

1952. aastal saabub Haapsallu meistersportlane Endel ja asub tööle kohaliku kooli kehalise kasvatuse õpetajana. Õpilastega kontakti saavutamine on introvertsele mehele esiotsa raske. Lisaks on sõjajärgsete katkiste perekondade lapsed talle harjumatud kaaslased. Hoolimata kooli direktori vastuseisust õnnestub Endlil saada luba hakata neile vehklemist õpetama. Pikapeale saab vehklemisest eneseväljendamise vahend nii lastele kui ka nende õpetajale, vastastikune teekond, mille käigus kosuvad ning tervenevad mõlemad osapooled. Lüüasaanud koolidirektor hakkab Endli minevikus sorima, et selgitada välja, miks ikkagi on Nõukogu­de Liidu meistersportlane väikelinna tulnud. Põhineb osaliselt legendaarse treeneri Endel Nelise (1925-1993) elulool. (Sünopsisest.)

Esilinastus 11. märtsil

«Supilinna salaselts»

Režissöör Margus Paju

Tootja Nafta Films, kaastootja Solar Films (Soome)

100’

Seikluslik koguperefilm, mille tegevustik leiab aset suvises Tartus. Mari, Sadu, Olav ja Anton on neli Supilinna last, kelle rõõmus argipäev pööratakse pea peale, kui nende kodulinna tabab salapära­ne mürgitus, mis pooled linna täiskasvanud lasteks muu­dab. Lastel on lahenduse leidmiseks aega vaid 48 tundi. Algab peadpööritav seiklus, mis viib lapsed kõige ootamatumatesse paikadesse nii maa peal kui maa all. Praeguse kodulinna taga õpivad nad tundma ühte teist, aastatetagust Tartut, teejuhiks Mari vanaisa käest saadud märkmik salapäraste vihjetega. Põhineb Mika Keräneni populaarsetel lasteraamatutel. (Sünopsisest.)

Esilinastus mais

DOKUMENTAALFILMID

«Kristus elab Siberis»

Režissöörid Jaak Kilmi ja Arbo Tammiksaar

Tootja Film Tower, kaastootja Making Movies (Soome)

85’

Maailmast eraldatud Siberi taigas elab karismaatiline usu­liider Vissarion, kes nimetab ennast Kristuse taassünniks. Tema ümber on tuhandetest järgijatest moodustunud usu­lahk, kuhu kuuluvad ka kellamees Dmitri ja tema naine Sveta, kes tuli paar aastat tagasi oma kolme lapsega kaugelt Peterburist kommuuni elama. Sveta laste - Mariami, Daniali ja Zauri - pärisisa Magomed aga seda nii ei jäta. Ta võtab kätte ja kirjutab kaebekirja Venemaa presidendile, nõudes oma lapsi tagasi. Lumepall hakkab veerema... (Sünopsisest.)

Esilinastus 28. jaanuaril

«Vaikuse kutse»

Režissöör Madli Lääne

Tootja Allfilm

56’

Missugune on inimese elu, kui ta ei kuule? Liiklusmüra, koera haukumist, muusikat, linnulaulu... Kas tema maailm on lihtsalt sajaprotsendiline vaikus? Kas tema vaimne ruum, mis ei ole täis pidevaid häirijaid, on seega spirituaalselt vastuvõtli­kum, näiteks altim kuulmaks Jumala häält? Margit, Vitali, Raivo ja Riho on kurdid ja veendunud neli­pühilased. Olles ise tundnud Jeesuse puudutust, on neil nüüd eesmärk seda sõnumit levitada. Kurdilt kurdile. Töö­põld on lai ja neliku plaan maailmavallutuslik, sest üle ilma elab umbes 346 miljonit vaegkuuljat. (Sünopsisest.)

Esilinastus 29. jaanuaril

«Impromptu»

Režissöörid Priit Pääsuke ja Mart Taniel

Tootja Luxfilm

59’

Miks peab muusikast lahti ütlema? Miks tahab üks andekas ja hästi pilli valdav muusik eemalduda süsteemist, mis aitas tal muusika juurde jõuda ja seda mõista? Miks ta tahab hästi toimivat absoluuti ümber kujundada isiklikuks suvaks? «Impromptu» on eksperimentaalne kontsertfilm inimes­test, kes on improvisatsioonilisse muusikasse sügavale sisse läinud ja rassi­vad kvindiringi lõhkudes mööda selle avarusi. Nad usuvad, et nende muusika võib olla hinge akustiline kehastus. (Sünopsisest.)

Esilinastus 30. jaanuaril

«Meedik»

Režissöör Janno Jürgens

Tootja Alasti Kino

35’

Arhitektuuritudeng Roomet suunatakse kaitseväes aega teenides meditsiiniväljaõppele, kus koolitatakse reservarmee üksuste tarvis parameedikuid. Järgneb mitu kuud kestev väl­jaõpe, mille käigus seguneb ajateenistuses tavapärane män­guline väljaõpe reaalse tööga Tallinna kiirabis. Noor mees satub olukordadesse, mida ta ei osanud uneski näha. Audiovisuaalne rännak läbi uut põlv­konda defineeriva eluetapi. Vaba hinge aheldav rutiin, kitsus ning pidevalt samad näod. Kuidas käituda, kui avastad end mitte enam õppimas, vaid tegelemas elu ja surmaga? (Sünopsisest.)

Esilinastus 5. veebruaril

«Põranda all»

Režissöör Marianna Kaat

Tootja Baltic Film Production

36’

Film käsitleb Eesti lähiajaloo kõige põnevamat ja vastuolulisemat perioodi: 1975. aasta kurikuulsale teisitimõtlejate protsessile eelnevaid arreteerimisi ning repressioone, vangistust ning vabanemist 1981. aastal. Kalju Mätik, Mati Kiirend, Tunne Kelam ja Andres Mus­tonen… Kas tänapäeva reaalsus on vähegi sarnane nende unistustega? Kas nad on leidnud endale väärika koha selle riigi ülesehitamises, mille eest olid nad kunagi valmis oh­verdama vabaduse ja elu? Kas ohverdused olid seda väärt? (Sünopsisest.)

Esilinastus 5. veebruaril

Foto: Kaader filmist

«Pimedad mänguhoos»

Režissöör Valentin Kuik

Tootja Filmivabrik

52’

Ära nuta taga seda,  millest oled ilma jäänud, vaid tunne rõõmu sellest, mis sul olemas on, ütleb pime klarnetist Vello Vart. See on dokumentaalfilm Põhja-Eesti Pimedate Ühingu puhkpilliorkestri pimedatest pillimeestest, nende palju näinud dirigendist Vello Loognast ja pingelistest proovidest enne külalisesinemisi Lätis ja kontserti kodumaal. (Tutvustusest.)

Esilinastus veebruaris-märtsis

Foto: Kaader filmist

 «Afganistani projekt»

Režissöör Vahur Laiapea

Tootja Ikoon

27’

Afganistani sõja projekt on Eestile lõppenud, aga mitmed muud projektid kestavad edasi. Film jälgib kolme viimase Eesti kaitseväelase viimaseid päevi Camp Bastionis, Tallinna Ülikooli inimeste püüdeid Kabuli ülikooli IT-doktorante ja magistrante koolitada, inimõigusnõunik Pille Alaveri kohtumist kuriteoohvriga Kabuli politseijaoskonnas ning Eesti rahastatud ämmaemandate koolitamist Dare Soufi külas. (Tutvustusest.)

Esilinastus veebruaris

Foto: Kaader filmist

«Mesipuu poole»

Režissöör Vahur Laiapea

Tootja Ikoon

27’

Abhaasia eestlased tulid esimest korda Eestisse laulupeole laulma 1947. aastal. Tulid ka 2014. aastal, aga ainult pealtvaatajateks. Palju lauldakse ka Salmes ja Sulevis, Burna ja Punase Lageda külades, selle filmi kohtumiskohtades. «Kui mina alles noor veel olin» ja «Noorus ei tule iial tagasi». Ja «Mesipuu poole». Seda otsides nende inimeste esivanemad kord Eestist ju teele läksid. (Sünopsisest.)

Esilinastus veebruaris

«Sipelgapesa»

Režissöör Vladimir Loginov

Tootja Allfilm

85’

Kogum lühinovelle, mis räägivad inimestest, kes elavad ja tegutsevad hiiglaslikus nõukogudeaegses garaažikompleksis Lasnamäel. Lõputud spiraalikujulised sõidukoridorid, mis on täis ma­sinaid ja inimesi, meenutavad väga sipelgapesa. Oma pika elu jooksul on hoone muutunud lihtsast garaažist utoopiliseks rajatiseks. Koht, mis algselt oli loodud masinate hoidmi­seks, kasvatas aja jooksul enda külge kõikvõimalikke asutusi ja teenuseid, millest paljudel pole autodega enam mingit pistmist. Seda ilmekam, imelikum ja ebatavalisem on see masinaid täis bastion: autogaraaž, mis meenutab «ajamasinat». (Sünopsisest.)

Esilinastus 19. märtsil

«Luikedeta järv ehk piknik raudteejaamas»

Režissöör Manfred Vainokivi

Tootja Filmivabrik

27’

Autori kurb-nostalgiline nägemus, lapsepõlves vanaemalt kuuldud muinasjutu otsing 45 aastat hiljem.

Esilinastus märtsis

«Sokurovi hääl»

Režissöör Leena Kilpeläinen

Tootja Illume Oy (Soome), kaastootjad Revolver Film (Eesti) ja Media-LM (Saksamaa)

77’

Esimene pikk portreefilm Vene suurest filmirežissöörist Aleksandr Sokurovist. Vaatajal avaneb võimalus tuttavaks saada silmapaistva humanistiga, kes muuhulgas on kriitiline totalitaarse ühiskonnakorralduse ja suurriikliku mentaliteedi teadliku kujundamise suhtes tänapäeva Venemaal. 63-aastane lavastaja vaatab tagasi oma elule ja loomingule ning arutleb inimeseks olemise keerd­käikude ja kunsti tähenduse üle. (Sünopsisest.)

Esilinastus märtsis

Tashi Delek

Režissöör Peeter Rebane

Tootja The Factory

Tashi on üks pealtnäha tavaline 17-aastane tiibeti poiss. Talle meeldib mängida jalgpalli ja korvpalli ning kuulata lääne popmuusikat. Tashi on samas ka Tiibeti Sakya budistliku koolkonna munk, vanemad saatsid ta kloostrisse elama juba kuueaastaselt. Tashil seisab 18-aastaseks saades ees elu tähtsaim otsus: kas pühendada oma elu mungana budismi, Mustangi kultuuri ja traditsioonide edasi­kandmisele või lahkuda kloostrist ja proovida hoopis tavaelu? Me jälgime Tashit tema teekonnal kloostrist koju isa juur­de läbi Himaalaja mäestiku. Kohtame tema kodumaa, iidse Mustangi kuningriigi inimesi. Näeme Tashi silmade kaudu tiibeti kultuuri olevikku, minevikku ja tulevikku. Õpime tundma tema perekonda. Millise otsuse Tashi langetab? Mis ootab ees Mustangi kultuuri ja rahvast? Kas lääne ühiskonnal on siit midagi õppida? (Sünopsisest.)

Esilinastus märtsis

«Fast Eddy vanad uudised»

Režissöör Marko Raat

Tootja Allfilm

88’

Kas kõik uudised muutuvad ajalooks või ainult need, mis uudisteks ei saanud? Ed Vaar (1929, Eesti – 2014, Kanada) on vabakutseline operaator, kes teenis oma hüüdnime Fast Eddy ära sellega, et jõudis sageli sündmuskohale enne politseid ja telekanali CBC kriminaalreportereid. Suur osa tema filmitust on jõudnud CBC-i vahendusel ka tele-eetrisse. Ülejäänu, sadu tunde filmilinti, mida tal uudistele müüa ei õnnestunud, on hunnikutes Eddy Toronto kesklinna asuva korteri tubades ja keldris. Kas vanu uudiseid saab müüa? Mida mäletab Ed veel ise ja mida räägivad ta vanad filmirullid sellest, mis teda maailmas huvitas? Millal lõpevad inimese enese juhitavad ettevalmistused surmaks ja millal muutud sa eestkostetavaks lapseks, lilleks, mööbliks? Kuidas kulgeb igavese ilu ja muretu eluga harjunud abielupaari argipäev, kui selle jätkumine seniste standardite järgi on muutunud küsitavaks ja neile endale häbenemisväärseks. Kuidas näeb välja inimese lõpp, kes on väga paljude teiste lõppe ja hävinguid infotainment-tööstusele jäädvustanud? (Sünopsisest.)

Esilinastus kevadel

«Jüri Sillarti saladus»

Režissöörid Julia Sillart ja Martin Männik

Tootja Acuba Film

52’

Portreefilm Eesti filmikunsti uuendajast, ekspressionistist, säravast filmimehest, eredast loojast, muhedast koolipa­past – Jüri Sillartist. Mehest, kelle jaoks film ei tähendanud pelgalt ametit, vaid elu. Jüri Sillarti töid tunnustati nii Eestis, endises Nõukogude Liidus kui ka välismaal. Jüri oli terase mõistuse ja uuriva vaimuga isiksus paljude huvialade ja hobidega.

(Sünopsisest.)

Esilinastus 29. mail

ANIMAFILMID

«Isand»

Režissöör Riho Unt

Tootja Nukufilm

18’

Koer Popi ja pärdik Huhuu ootavad koju oma isandat, kes jääbki tulemata. Sellest päevast peale algab nen­de ühine elu. Popi, olles ise küll targem ja tugevam, alistub ahvi tujudele, sümboliseerides kuulekust ja allaheitli­kust. Huhuu on jälle sümboliks liiderlikkusele ja rumalusele. Friedebert Tuglase tuntud novelli ekraniseering. (Sünopsisest.)

Esilinastus 4. veebruaril

Valikus ei ole telefilmide sarja «Eesti lood» kuuluvaid linateoseid. 

Allikas: Eesti Filmi Instituut, filmistuudiod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles