Kultuurivedur 2014 on Raul Saaremets

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raul Saaremets on eesti muusika üks kõige olulisemaid mõjutajaid.

Kuidas teha head muusikat, sellele küsimusele ostab vastata Postimehe kultuurivedur 2014 ehk Raul Saaremets. «Põhjuseid, miks muusikud on vastikud, on miljoneid, aga üks on selline: kui muusik hakkab midagi moodsat tegema, tuleb tal see välja ja see on täiesti mõttetu. Kui sa aga ei oska mängida ja püüad moodsat asja teha, siis voila, sul tuleb huvitav asi välja,» annab Saaremetsa hea muusika retsepti. 

Postimehe kultuurivedur Raul Saaremets on muusik, DJ ja Raadio 2 saatejuht ning õhtuse vööndi juhataja. Kuid teda võib nimetada ka õpetajaks, sest oma tegevusega on ta voolinud eestlaste muusikalist maitset mitu aastakümmet. Temata poleks eesti muusika selline, nagu täna on.

Raul Saaremetsa autorisaade «Vibratsioon» on eetris juba 1993. aastast ja just selles saates on ta tutvustanud kuulajatele huvitavat ning vägagi erinevat muusikat, sealjuures nii uusi tegijaid kui ka vanu klassikuid.

Saaremetsa «jah» on puhunud nii mõnelegi eesti bändile tuule tiibadesse, sest just tema on see mees, kellele viimasel kahekümnel aastal on saadetud kassette, nüüd siis juba ka plaate, et saada nn vanajumala heakskiit ning nii jõuda esimest korda laiema publikuni. Kui me ei meenuta «aegu ammuseid» ja sellised bände nagu näiteks Pia Fraus, Dallas, Zahir, Borax jne, siis tänase eesti muusika suurim edulugu, Maria Minerva, kõlas esimest korda avalikult just Raul Saaremetsa saates.

Saaremetsa enda ansambel Röövel Ööbik ei vaja tutvustamist. See kunagi punkbändina alustanud grupp on pannud aluse eesti indiele kui institutsioonile, võib öelda. Elektroonilise tantsumuusika kodumaiseks pioneeriks saab teda ka pidada ja seda Hüpnosauruse koosseisus.

Tema algatatud peosari Mutant Disco tähistab tänavu 18. sünnipäeva ja on sellisena Eesti kõige pikema ajalooga peosari, mis on Eestisse importinud nii palju tähtsaid muusikategelasi, et seda nimekirja ei jõua keegi üles lugeda. Kel huvi Raul Saaremetsa ja Rhythm Doctori valitud muusika saatel tantsida, siis selleks avaneb täna Tallinna klubis Sinilinnd toimuval  järjekordsel Mutant Discol suurepärane võimalus.

Lisaks kõigele nimetatule on Saaremets olnud plaadifirmade Umblu ja praegu Pudru Kuul / Porridge Bullet eestvedaja. Muusikat teeb ta tänapäeval peamiselt Ajukaja nime all koos Andrevskiga. Nende möödunud aastal briti plaadifirma Levels all ilmunud lugu Rare Birds oli rahvusvaheline underground-tantsuhitt.

Kultuuriveduri saaja valitakse Postimehe kultuuritoimetuses, otsus peab langema ühel häälel. Meie jaoks on see inimene või ettevõtmine, kelle/mille heas mõjus eesti kultuurile ei ole võimalik kahelda. Tänavu on juubel – anname üle kümnenda Kultuuriveduri auhinna.

Senised laureaadid:

2005 – Ando Kiviberg pärimuskultuuri edendamise eest

2006 – Ülar Mark avaliku arhitektuuridiskussiooni algatamise eest

2007 – Mart Taniel kaameratöö eest filmides «Sügisball», «Nuga» ja «Jan Uuspõld läheb Tartusse»

2008 – Anne Rande laste juhatamise eest raamatute ja kaunite kunstide juurde

2009 – Märt Väljataga ajakirja Vikerkaar toimetamise ja sarja «Avatud Eesti Raamat» kureerimise eest: just tänu sellele sarjale on eesti keeles kättesaadav suur osa filosoofia klassikat, aga ka tänapäeva esindavaid tekste

2010 – Indrek Kasela Sõpruse kino elluäratamise eest

2011 – Juhan Ulfsak panuse eest Von Krahli teatrisse

2012 – saate «Tujurikkuja» meeskonnale kõneka ja professionaalse tegevuse eest ühiskonnaelu kõverpeegeldamisel ja kultuuripildis laiemalt

2013 – Hooandja meeskond ühisrahastusplatvorm idee algatamise ja elluviimise eest

* Kultuurivedur on ajalehe Postimees auhind ja aunimetus, mida antakse välja kord aastas. Tiitliga kaasneb käsitööna valminud vedur, mille on meisterdanud puusepp Boris Puusepp.

Röövel Ööbik "Kids Stuff Rokk"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles