Eesti operaator osaleb taas Vene rahvusliku filmiauhinna konkursil

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jää hüvasti emme», mille on üles võtnud Rein Kotov.
«Jää hüvasti emme», mille on üles võtnud Rein Kotov. Foto: Kaader filmist

Nika nime kandva Venemaa vanima rahvusliku filmiauhinna konkursile on esitatud ka Rein Kotov.

Eestlase nimi figureerib parima operaatoritöö kandidaatide pikas nimekirjas (long list), kus on kokku 35 kaamerameest. Nende seast nimetab Venemaa filmiakadeemia kõigepealt Nika poolfinalistid (short list) ja seejärel nominendid.

Kotov on välja toodud filmi «Jää hüvasti emme» eest, mille režissöör on Svetlana Proskurina. Osaliselt Eestis üles võetud tänapäeva draama räägib sellest, kuidas naine jätab ootamatult puhkeva kire ajel maha oma mehe ja lapse – lugu jutustatakse kahe viimase vaatepunktist.

Film võistleb kokku kaheksas kategoorias, veel parima mängufilmi, režii, stsenaariumi (Vassili Sigarev), helirežii (Vladimir Persov), meespeaosa (Daumantas Ciunis), naispeaosa (Aleksandra Rebenok) ja naiskõrvaosa (Maria Leonova) eest.

Kotov kuulus ka teise Venemaa rahvusliku filmiauhinna, jaanuaris välja antud Kuldse Kotka pretendentide pikka nimekirja.

Ilmar Raagi ja tema linateost «Ma ei tule tagasi», mille ta mullu Venemaal tegi, pole parima filmi ja režii kategoorias nimetatud – erinevalt Kuldsest Kotkast -, küll võistleb see operaatoritöö (Tuomo Hutri), naispeaosa (Polina Puškaruk), naiskõrvalosa (Vika Lobatševa) ja aasta avastuse (Vika Lobatševa) kategoorias.

Nimekirjades on esindatud pea kõik mullused olulisemad Vene filmid, sh Andrei Zvjagintsevi «Leviaatan», Andrei Kontšalovski «Postiljon Aleksei Trjapitsõni valged ööd» ja Aleksei Germani «Raske on olla jumal», vaid Nikita Mihhalkovi «Päikesepistet», mis võitis parima filmi Kuldse Kotka, ei kohta. Mihhalkov juhib teatavasti konkureerivat, Kuldseid Kotkaid välja andvat filmiakadeemiat.

Nika laureaadid nimetab akadeemia traditsiooniliselt aprilli alguses.

Nika konkursile pääsenud filmide nimekirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles