Vaata: videod holokaustile pühendatud näituselt

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Artur Żmijewski videost "Kullimäng“
Kaader Artur Żmijewski videost "Kullimäng“ Foto: Kuvatõmmis

Laupäeval avati Tartus avatud kunstinäituse teemaks on Teise maailmasõja lõpu 70. aastapäeva holokaust ja selle ohvrite mäletamine ja mälestamine.

Mõned näituse eksponaadid põhjustasid protesti Eesti juudi kogukonnas. Kogukond lähetas protestikirja presidendile, kultuuriministrile, riigikogu esimehele ja aseesimeestele ning haridusministrile.

Kirjas märgitakse: „Kahjuks, mõned eksponaadid naeruvääristavad mälestust holokaustist ja selle kohutava tragöödia ohvreid. Pean silmas vähemalt kahte neist, nimelt Poola autori Artur Żmijewski kaht videot – „Kullimäng“, kus rühm alasti inimesi rõõmsalt mängivad Aushcwitzi koonduslaagri gaasikambris, ja „80064“, kus kunstniku pealekäimisel nõustub 92-aastane Auschwitzi endine vang mehe käsivarrele koonduslaagris tätoveeritud numbrit värskendama.“

Lõike kõnealustest videodest on võimalik vaadata allpool. Hoiatus. Videokatkendid võivad mõjuda häirivalt. 

„Kullimäng“: http://www.welt.de/videos/kultur_original/article13691634/Umstrittenes-Kunstvideo-zeigt-Tanz-in-einer-Gaskammer.html

„80064“: http://www.digitalartlab.org.il/ArchiveVideo.asp?id=16

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles