Vaata skandaalset dokki: «Riigivargad»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manfred Vainokivi lavastusliku dokumentaalfilm «Riigivargad» kangelased.
Manfred Vainokivi lavastusliku dokumentaalfilm «Riigivargad» kangelased. Foto: Kaader filmist

Manfred Vainokivi dokumentaalfilmi «Riigivargad» näeb Postimehe Kinos kuni 1. märtsi südaööni aadressil kino.postimees.ee.

Lavastuslikku dokumentaalfilmi on mõni usin vabariigi valvur nimetanud ka eesti rahva reetmiseks. Provokatiivne võib see ju tõepoolest olla, aga reetmine ...

Mulle tundub hoopis, et Vainokivi valutab südant – Eesti pärast, kust eestlased, kes kunagi nii efektselt Nõukogude Liitu varastasid, et see ükskord kokku kukuks, nüüd üksteise järel parematele jahimaadele lahkuvad. Tragikoomilises võtmes üles võetud kujundirohke linateos ütleb nii mõndagi eestlase iseloomu ja mentaliteedi kohta, mitte vähem kui Andrus Kivirähki «Rehepapp». Meeldigu see siis meile või mitte.

Pärast seda kui maailma tuntuim, Amsterdami dokumentaalfilmide festival «Riigivargad» oma võistlusprogrammi valis – siinse dokumentalistikaga juhtub seda haruharva –, koputavad kosilased uksele. Peagi näitab seda Rootsi televisioon. ETV ekraanile pole see veel jõudnud, kuigi esilinastusest on möödas rohkem kui aasta. Ükski prohvet pole kuulus omal maal.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega. Filme saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles