Festivali PromFest raames jõuab lavale Giuseppe Verdi «Aida»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Koikson, Marko Matvere ja Erki Pehk muusikali «Georg» esietendusel 2005. aastal.
Liisi Koikson, Marko Matvere ja Erki Pehk muusikali «Georg» esietendusel 2005. aastal. Foto: Peeter Langovits

Iga paarituarvulise aasta varasuvel tuuakse Pärnu Rahvusvahelise Ooperimuusika Festivali PromFest raames välja originaal-ooperilavastus. Seitsmendat korda toimuva festivali ja Vanemuise teatri koostöös jõuab selle aasta mais lavale Giuseppe Verdi «Aida», mis esietendub 20.05.2015 Vanemuise väikeses majas. 22. mail toimub etendus Pärnu Endlas ning 12. augustil Birgitta festivali raames Tallinnas.

 

Ooperi «Aida» muusikaline juht on Erki Pehk, lavastaja ja kunstnik Madis Nurms, koreograaf Teet Kask ja valguskunstnik Margus Vaigur. Peaosades astuvad üles Klaudia Taevi nimelise konkursi laureaadid - Jomante Šležaite (Leedu) ja Anželina Švatška (Ukraina). Lavastuses teevad kaasa Vanemuise solistid Märt Jakobson, Valentina Kremen, Reigo Tamm ja Rasmus Kull, lisaks Eduard Martõnjuk (Valgevene), Samsons Izjumovs (Läti), Romans Polisadovs (Läti) ning Vanemuise sümfooniaorkester, ooperikoor ning Tartu Noortekoor.

«Meie «Aida» saab olema harjumuspärastest erinev. Seal ei näe maalitud püramiide ega pruuniks võõbatud orjapoisse. Oma lavastusega kompame suure poliitilise vaatemängu piire, mis haaravad rahvuseid sõjakeerisesse, muutes sadade inimeste saatust. Lõppsõna jääb Egiptuse printsess Amnerisele, kes lausub publikule, lavalolijatele, aga ennekõike iseendale: «Rahu!». See on üleskutse, mis omandab meid ümbritsevas heitlikus maailmas väga sügava tähenduse,» selgitab oma visiooni lavastaja Madis Nurms.

Varem on PromFesti raames lavale jõudnud Verdi «Rigoletto» (2003, lavastaja Linnar Priimägi), Rubinšteini «Deemon» (2005, lavastaja Mati Unt), Bizet' «Carmen» (2007, lavastaja Marko Matvere), Massenet' «Thais» (2009, lavastaja Mai Murdmaa), Verdi «Attila» (2011, lavastaja Üllar Saaremäe) ja Rimski-Korsakovi «Tsaari mõrsja» (2013, lavastaja Teet Kask).

Tuleval teatrihooajal leiavad ooperisõbrad Pärnu Rahvusvahelise ooperimuusika festivali PromFest ja Vanemuise koostöös valminud «Aida» ka Vanemuise mängukavast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles