Ilmub raamat Olev Subbist, tulekul ka kaks näitust ja film

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna  Kunstihoones on "Kunstihoone 80"  näitusel eksponeeritud valik töid kunstihoone kogudest. Pildil repro - Olev Subbi "Kunstnike Liidu sekretariaat",  õli, lõuend, 1985.
Tallinna Kunstihoones on "Kunstihoone 80" näitusel eksponeeritud valik töid kunstihoone kogudest. Pildil repro - Olev Subbi "Kunstnike Liidu sekretariaat", õli, lõuend, 1985. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/PEETER LANGOVITS

Märtsis tähistatakse mitme üritusega maalikunstniku Olev Subbi (1930-2013) 85. sünniaastapäeva. Raamatulettidele jõuab mahukas teos Olev Subbist, kus ühtede kaante vahel on valik Subbi tekste, Subbi sõprade meenutused ning kunstniku elulugu.

Rohkem kui 400-leheküljeline teos koondab Olev Subbi mõtteid kunsti kohta, mis on varem laiali pihustatult avaldatud erinevates väljaannetes. Lisaks meenutavad raamatus Olev Subbit tema sõbrad Enn Põldroos, Enn Kunila, Ants Wõrk ja teised. Tuginedes intervjuudele lähedastega, erinevatele materjalidele ning Olev Subbi arhiivile on kunstniku eluloo kirja pannud Eero Epner. Raamatu on kujundanud Tiit Jürna, väljaandja on Enn Kunila.

7. märtsist kuni 14. märtsini on Vabaduse Galeriis avatud Olev Subbi abstraktsete teoste näitus. Erinevatest kollektsioonidest pärit 90ndate ja 00ndate looming tutvustab Subbi hilisperioodi maaliloomingut fookusega abstraktsetel teostel. Olev Subbi jõudis abstraktse kunsti juurde 1980ndatel ning jätkas selles laadis ka oma hilisloomingus.

12. märtsist 5. aprillini on Tartu Kunstimaja suures saalis avatud Olev Subbi varaste maalide näitus. Pealkirja "Inimene ja ruum Olev Subbi loomingus" alla on koondatud peamiselt 70ndatest pärit maalid Eesti ja Tartu Kunstimuuseumist, Tallinna Kunstihoonest ning Enn Kunila kogust. Sel perioodil oli Subbi maalidele iseloomulik intensiivne huvi ruumiprobleemide vastu. Tema maalidel oli ruum fragmenteeritud ning mitmetasandiline. Kuigi ruum oli maalidel üldistatud ja mitte konkreetne, kasutas Subbi palju oma lapsepõlvemälestustest pärit Lõuna-Eesti maastikuvorme. Inimene Subbi maalidel on mõtlik ja melanhoolne ning sageli ruumist lahkumas. Mõlema näituse koostaja on Eero Epner, kujundaja Tõnis Saadoja.

15. märtsil esilinastub ETVs Olev Subbi eluloofilm "Õnnemaastikud". Filmi autor on Kalev Lepik. Filmis on kasutatud mitmeid haruldasi arhiivikaadreid, intervjuusid sõpradega, erinevatest arhiividest pärit fotosid jne.

Olev Subbi sündis 7. märtsil 1930 Tartus. Pärast Hugo Treffneri Gümnaasiumi lõpetamist siirdus ta õppima Tallinnasse kunstiinstituuti, kuid 1949. aasta märtsis Subbi küüditati ning viidi Siberisse. Asumiselt vabanes ta alles 1957. aastal ning jätkas seejärel õpinguid kunstiinstituudis, mille lõpetas 1962. aastal. Seejärel töötas Subbi vabakutselise kunstnikuna Tallinnas.

Olev Subbi looming mõjutas alates 1960ndate algusest väga olulisel määral siinset kunstiajalugu. Tema kunst jätkas pallaslikke traditsioone ning paistis silma mälufragmentide sulatamisega harmoonilisse maalitervikusse. Alates 1980ndatest aastatest suurenes abstraktse kunsti osatähtsus Olev Subbi loomingus. Toimus mitu isiknäitust Eesti ja Tartu Kunstimuuseumis, Tallinna Kunstihoones ning mitmetes muuseumites Venemaal. Hilisemal ajal pandi Subbi tööd välja ka Helsingis, Kölnis, USAs ja mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles