NO99 DJ megamix

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 «Kodumaa karjed», laval Jaak Prints.
NO99 «Kodumaa karjed», laval Jaak Prints. Foto: Tiit Ojasoo

NO99 «Kodumaa karjed» koosneb eestlastele tuttavatest tekstidest: Eesti presidentide uusaastakõnedest, spordikommentaaridest, poliitikute kõnedest, lugejakirjadest, reportaažidest, lauludest, loosungitest, intervjuudest, kuulutustest, reklaamides, pealkirjadest jne.

Näitleja Jaak Prints on kui DJ, kes neid tekste miksib, koostades viimase kahekümne viie aasta kõnedest-tekstidest võimsa megamixʼi. Kuid «Kodumaa karjeid» ei muuda eriliseks mitte poliitilisus  – ehkki tegu on taas poliitilise lavastusega, mis jõudis publiku ette nädal aega enne valimisi –, vaid filigraanselt täpselt lihvitud ja võimas esitus.

Tund ja kakskümmend minutit kestvas etenduses on vaid üks paus, umbes neli minutit, kogu ülejäänud aja tulistab Jaak Prints sõnu, sõnu, sõnu. Esitades neid õiges tempos (vahelduvas, nagu ühele heale muusikamiksile kohane)  ja maalides nii emotsionaalse Eesti portree, aga ka Eesti emotsionaalse portree.

«Mmm kui raske Eestis olla…» laulab Jaak Prints, matkides perfektselt Sergei Bai armsat vene aktsenti. Kõigepealt kostab hääl (loe: sõnum) ja alles siis astub pimedusest publiku vaatevälja Jaak Prints. Avalauluga antaksegi vaatajatele võti «Kodumaa karjete» kuulamiseks.

Kui NO99 oleks tahtnud, siis oleksid nad saanud täpselt samu tekste kasutades kokku miksida ka naljaka ülistuslaulu isamaale. Erika Salumäe kuldmedalivõitluse reportaaž, Laine Randjärve kõne laulupeol või Urmas Sõõrumaa soovitus elektrihinnatõusuga toimetukuks –lülitada välibasseinis küte välja – on ju tegelikult koomilised. Aga täna pole aeg veel suure häälega naermiseks küps. Tõsi, Printsi soolo on naljakas, aga naerda saab vaikselt omaette (eestlaslikult, sisemine iroonia!) muiates.

«Sõida läbi, sõida läbi, sõida kasvõi üle» – see on lause, mida kuuleb Printsi soolos mitmel korral. Nii õpetas-julgustas Kanal 2 reporter autojuhti pronksööl ja NO99 võttis selle lausega kokku Eesti lähiajaloo. Konkurentsiühiskond, kus jäävad ellu vaid… «mmm kui raske Eestis elada….mmm kui raske Eestis elada» kõmiseb kõrvus lihtne lauluke. Sõida läbi, sõida läbi, sõida kasvõi üle.

NO99 lavastus on teravalt kriitiline Eesti ühiskonna suhtes, ent suurimaks teemaks tõuseb «Kodumaa karjetes» Eesti venelaste ja eestlaste omavaheline suhe. Probleemi keerulisust illustreeris suurepäraselt Jaak Joala laul «Kaunis maa» – Jaak Prints hakkab vaikset-vaikselt Jaak Joala eestikeelsele laulule vene keeles peale laulma, lõpuks lämmatades oma häälega originaali.

Eestit on tabanud monolavastuste buum, publikut püüavad naerutada või mõtlema panna nii Andrus Vaarik kui ka Helle Laas, rääkimata grand old monomeestest, nagu Jan Uuspõld, Taavi Teplenkov või Tõnu Oja…  Ent teater NO99 ei soovi vooluga kaasa minna, nende mängukavast monolavastust ei leia – 21. veebruaril esietendus hoopiski soololavastus. Näitleja Jaak Printsi soolo. Printsi soolo. Miski on mäda Taani riigis.

Arvustus

«Kodumaa karjed»

NO99

Töörühm Jaak Prints, Eero Epner, Hendrik Kaljujärv ja Kaarel Oja

Esietendus 21. veebruaril NO99s

Kuula Sergei Bai laulu «Kui raske Eestis olla», mis kõlab Jaak Printsi esituses ka lavastuses «Kodumaa karjed»:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles