Kaks neitsit: «Kuninglik kaelkirjak» automüügihallis

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VOLK JA BELLA 7.03 Laagri City Kontserdimajas - Onu Bella; Peeter Volkonski
VOLK JA BELLA 7.03 Laagri City Kontserdimajas - Onu Bella; Peeter Volkonski Foto: Lugejapilt

Volk (Peeter Volkonski) ja Onu Bella (Igor Maasik) alustasid laupäeval oma etenduse «Kaks neitsit» turneed Laagri City kontserdimajas. 

«Näe, mis Tallinn inimesega teeb,» ütles Volkonski piinatud Jan Uuspõllu kohta 2007. aasta filmis «Jan Uuspõld läheb Tartusse». Vaadates Volgi ja Bella etendust, mida nad reklaamivad kui sit-down komöödiat, tabasin end korduvalt imestamas: «Näe, mis Tartu inimesega teeb.» Ja veel enam, näe, mis need kaks tartlast inimesega, st tallinlasega teevad.

Mark Twaini «Huckleberry Finnis» tegutsevad kaks kelmi, Kuningas ja Hertsog, kellel trikke lihtsameelsetelt raha ära võtmiseks sama palju kui Ostap Benderil. Paneme tähele, et vähemalt üks käesoleva arvustuse kangelastest on aadlisoost. Twaini sulid korraldavad ühes Mississipi-äärses väikelinnas teatrietenduse «Kuninglik kaelkirjak». Ka Tallinn on ju tegelikult vee ääres paiknev väikelinn. Twaini raamatus seisneb etendus selles, et üle lava keksib ihualasti ja üleni kirjuks maalitud Kuningas. Matsidel nalja nabani. Kui etenduses saabus hetk, kui Bella riided maha ajas ning oma kunstpäevitusega neoonrohelistesse mikropükstesse topitud alakeha mööda lava hööritas, sain valusalt aru, mis rollis selles kurbmängus on kohaletulnud pealt 300-pealine publik.

Kavalad on need tartlased, oi kui kavalad. Esietenduseks rentisid nad mingi linna servas asuva plekkhalli, kus äritundidel Rumeenia ja Prantsuse päritolu autosid müüakse. Küllap said odavalt pinna, autokaupmehel ju ka hea meel, kui oma poodi pärast sulgemist veel rahvast saab. Tallinlased on jõukad, pole imeks panna, kui lisaks piletile ühe-kaks valget kaubikut ostavad.

Osavalt rõhusid kogenud artistid mõnuga kolkapubliku patriotismile. Püüdlikult meenutasid nad oma elust seikasid, mis neil Laagri asulaga meenusid. Neid polnud just palju, kuid publikule jäi mulje, et kodutöö on põhjalikult tehtud.

Mõlema auväärt neitsi aetud vaod kultuuripõllul venivad aastakümnete taha. Olen ise samasuguses värskuskategoorias sama tähemärgi esindaja ja oskan nende pingutusi vääriliselt hinnata. Pakutava kraami värskuseprooviks oli 24. aastat tagasi ETVs näidatud klipp, kus osalised abiellu astuvad. Meie progressi mõõdab see, kas tänapäeval sellist klippi ERRis eetrisse lastaks.

Suupisteks pakuti palasid suliärimehe Carl Danhammeri, legendaarse «Eesti Elvise» elust ja tegudest. Loodetavasti äratas see huvi vähemalt ühes saalis viibivas inimeses, nimelt Anu Saagimis, eelnimetatu eksabikaasas.

Komöödiakunsti muusa Thaleia mängumaale tõusis vaadend vaid stseenis, kus Bella etendas algajat näitlejat ning Volk teda piinavat Linnar Priimäge. Tegevus toimus mõistagi Vanemuises. Kes teavad, nendele ütleb see paljugi, harimatute tallinlaste jaoks ilmselgelt liiga kõrge mäng. Õnneks oli etendus tervikuna siiski ühtlasel, st publiku vaimsete võimetega võrreldaval tasandil.

Bella ja Volk jätkavad oma tööd põhjaeestlaste kallal teisipäeva õhtul Viimsi huvikeskuses. Etendusi antakse veel Keilas, Arukülas, Pärnus ning teistel maailma lavadel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles