Brüsselis esietendus Pieter De Buysseri ja Maike Londi lavastus “Immerwahr”

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immerwahr
Immerwahr Foto: Katrien Vermeire
10. märtsil esietendus Brüsselis Kaaistudios belgia etenduskunstniku Pieter De Buysseri ja eesti etenduskunstniku Maike Londi lavastus “Immerwahr”. Lavastuse helikujunduse autor on Lauri Dag-Tüür. 
 
Immerwahr on näidend, mis räägib Midasest, Ellenist ja nende noorest pojast Levist. See perekond seisab silmitsi mõnede seiklustega. Immerwahr. Pealkiri on paljulubav, pretensioonikusest rääkimata: Immerwahr - igavene tõde, mida valesti hääldades kuuleme Immer war – alati sõda. Kahjuks on inimkonnal kalduvus halvasti hääldada. Aga lootuses seda kõike veidi rahustada võib öelda, et Immerwahr on lihtsalt tolle naise nimi, kellest näidend on inspireeritud: Clara Immerwahr. Fritz Haberi abikaasa. Keemilise sõja isa, kes leiutas väetise, mis muutis Bayeri Moolokiks, mis toidab viiendikku maakera rahvastikust ning kes Esimese maailmasõja tarbeks leiutas selle, millest Teises maailmasõjas sai Zyklon B. Clara Immerwahr, kes ise oli särav keemik, üritas seista vastu oma abikaasa kokteilidele sõjast ja teadusest. Igavene tõde liigub teatrisse.
Me kohtume Elleni ja Midase ruumikas katusekorteris Brüsselis. Nende saatus on läbipõimunud Immerwahri omaga, aga nemad seda veel ei tea.
(Utoopia kukub läbi niipea, kui see edu saavutab. Kas see tähendab ka seda, et utoopia saavutab edu niipea, kui see läbi kukub?) 

Maike Lond on kunstnik, kes teeb lavastusi, näitusi ja helikujundusi. Ta on üks kunstnike kollektiivi MIMprojekt initsiaatoreid. MIMprojekt sai alguse 2005.aastal ning nüüdseks on sellest saanud nii kunstiväljal kui sellest väljaspool tegutsevate professionaalide võrgustik. Maike töid sooloartisti või MIMprojekti liikmena on näidatud lavadel ja festivalidel üle Euroopa. Viimase kahe aasta töödest on olulisimad MIMprojekti ülevaatenäitus 100 aastat MIMprojekti Kunstihoones soololavastuse 10 journeys to a place where nothing happens*, installatsiooni 'So full of myself' Draakoni galeriis ja Valgusinstallatsiooni Wurstwurm koos Kalle Tikase ja Taavet Janseniga Lumina Festivalile Portugalis. Loeng-etendusega 10 journeys to a place where nothing happens* on ta esinenud paljudel mainekatel etenduskunstide festivalidel Euroopas, mis jätkab tuuritamist ka sel aastal. 

Kahekümneselt sõitis Pieter De Buysser rongiga Pariisi klounide kooli külastama. Ta otsustas õppida filosoofiat. Sellest peale kirjutab ta ilukirjandus- ja dokumentaaltekste, teatrile ja mitte-teatrile ning esitab oma tekste laval – olles mitte-kloun, spekuleeriv realist ja transformatadoor ühes isikus. Tema valmid on poliitilised, äärmuslikud, eepilised ja konkreetsed. Teda on kirjeldatud kui „kaasaegse kirjanduse Hieronymus Bosch’i“ ja „22. sajandi jutuvestjat“. Tema näidendeid on mängitud arvukates etenduskunstimajades ja festivalidel. Tema kirjutisi on tõlgitud ja lavastatud poola, prantsuse, saksa, itaalia ja inglise keeles. Tema lavastus “Book Burning” oli ka Baltoscandal festivali programmis Rakveres. 

Pieter ja Maike kohtusid 2013. aasta novembris Riias festivalil Festival of Ideas, Art and Economics, pärast mida algas ka nende koostöö. 

Kontseptsioon ja esitus: Pieter De Buysser ja Maike Lond

Tekst: Pieter De Buysser
Helikujundus: Lauri-Dag Tüür
Dramaturgia: Esther Severi
Lavakujundus: Herman Sorgeloos
Produtsent: Hiros
Kaasprodutsendid: Kaaitheater ja Kanuti Gildi SAAL
Toetajad: The Government of Flanders, Flemish Literature Fund ja Eesti Kultuuriministeerium

Lavastust „Immerwahr“ mängitakse 10. ja 11. märtsil Kaaistudios Brüsselis, 22. ja 23. märtsil Archa Teatris Prahas ja 25. aprillil Kunstencentrum De Werfis Brügges. Info lavastuse kohta: http://www.hiros.be/en/projects/detail/immerwahr

Maike Londi loeng-etenduse “10 journeys to a place where nothing happens*” järgmised etendused on 14. märtsil Kampnagelis Kongress Work in Progress kavas Hamburgis ning 20. märtsil Vooruitis festivalil (Im)Possible Futures Gentis. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles