Savisaar: olen kaotanud sõbra ja võitluskaaslase

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia kontserdimajas  esietendus "Prügikast  3 ehk Eesti Masurka".  Peale etendust tähistati Eino Baskini 80. sünnipäeva.
Nokia kontserdimajas esietendus "Prügikast 3 ehk Eesti Masurka". Peale etendust tähistati Eino Baskini 80. sünnipäeva. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütleb oma järelhüüdes, et Eino Baskin on olnud tema elus üks suuremaid elamusi. «Nüüd on temast saanud ajalugu meie kõigi jaoks.»

«Kui kellegi kohta saab öelda armastatud näitleja, armastatud lavastaja või armastatud teatrijuht, siis Eino Baskin oli kõike seda. Eino armastus oma publiku vastu oli siiras, tugev ja tingimusteta ning rahva vastuarmastus jäägitu,» meenutas Edgar Savisaar.

Ta tõi Baskini näitlejatöödest esile Mitrofanuška Fonvizini «Äbarikust», kapten Belski Lutsu «Tagahoovist», Al Lewist Neil Simoni «Päikesepoistest» ja Gustav Heinki Hermann Bahri komöödiast «Mees, naine ja kontsert».

Savisaar meenutas, et Eino Baskin oli rahvusliku huumori- ja satiirižanri loojaks ja edasiviijaks nii teatris kui estraadil, nii televisioonis kui raadios. ««Meelejahutaja» trupi loomine ning arvukad raadiosaated ja rahvast pisarateni naerutanud ja südame põhjani liigutanud teleprogrammid moodustavad väärika osa Eesti sõnakunsti ajaloost. Kogu see töö algas, kulges ja püsis elus tollase režiimi kiuste tänu Eino professionaalsusele ning jätkus Eesti vabariigi taastamise järel,» kirjutas Savisaar oma järelhüüdes.

Ta tõi välja, et harva leidub tegijaid, kes on loonud kaks teatrit. «Eino Baskin oli üks niisugustest unikaalsetest teatrimeestest. 1980. aastal sündis Eino Baskini eestvedamisel uus teater - «Vanalinnastuudio». Ta sai teatri loomisega hakkama ajal, kui selleks puudusid igasugused eeldused. Tema juhtimisel töötas teater mitu aastakümmet, kuni see 2004. aastal likvideeriti, trupp sunniti teatrimajast lahkuma ja koondati. Vabaks jäänud näitlejatest ja tehnilistest töötajatest moodustus Eino loodava uue teatri «Vana Baskini teatri» tuumik. Unistus päris omast teatrimajast jäi aga kahjuks unistuseks,» kirjutas linnapea.

Ta rõhutas, et lavastajana valdas Eino Baskin ühena vähestest Eestis komöödia- ja satiirižanre. «Peen huumor ja terav, kuid mitte solvav ja mõnitav huumor ja vahe, kuid mitte alandav satiir jõudsid tema käe alt vaatajateni kantuna soovist meid ja meie elu paremaks ja tervemaks muuta. «Prügikasti» etendused on hiilgavaks õpikunäiteks neile teatriinimestele, kelle hinges peitub soov poliitilist teatrit viljelda.»

Savisaar nentis, et pingeid täis aastate eest tuli aga maksta ränka hinda ja tervis tuletas end valusalt meelde mitmel korral.

«Ma olen kaotanud sõbra ja võitluskaaslase. Mõelgem leinas kõigele sellele, mida Eino Baskin on meile andnud näitlejana, lavastajana, teatrijuhina, poliitikuna – ühesõnaga loojana, kelle elu mõtteks ja sihiks oli parem tulevik,» meenutas Savisaar ja lisas, et on väga uhke, et võib ennast lugeda Baskini sõprade hulka kuuluvaks. «Tema on olnud minu elu üks suuremaid elamusi. Nüüd on temast saanud ajalugu meie kõigi jaoks.»

Baskin oli ka Tallinna aukodanik ja Tallinna Vapimärgi kavaler aastast 2010. Samuti 1998. aastast Keskerakonna liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles