Von Krahlis lavastatakse Jelena Skulskaja romaani

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Skulskaja.
Jelena Skulskaja. Foto: Mihkel Maripuu

Algaval kevadel on Von Krahli alumine saal olnud täidetud eesti-, inglise- ja venekeelse sumina ja jutuga – kirjaniku Jelena Skulskaja raamatu “Meie emad ostsid asju, et sõda ei tuleks” põhjal valmiva samanimelise lavastuse proovid käivad lausa kolmes keeles korraga. Vene Teatri lavastaja Ivan Strelkin on võtnud ette ülesande tuua publiku ette romaan, mille lavastamist on Eesti teatri kuluaarides nimetatud võimatuks missiooniks. Lavastus esietendub Von Krahli alumises salongilikus saalis 10. aprillil 2015. Peaosas mängib lõhestunud ajakirjaniku rolli näitleja Mart Koldits.

 

Lavastaja Ivan Strelkin kirjeldab lavastuse kandvat ideed läbi kunsti: “Lavastus räägib kunstist ning sellest, et kunst on inimese loomulik vajadus. Kui inimene on veendunud, et tal sellist vajadust pole, kui ta tapab kunsti enda sees, siis sureb ka inimene ise,” ning lisab “Ma tahan luua sellise lavamaastiku, kus publik ja näitlejad on ühes ruumis koos. Me mitte ei mängi vaataja jaoks, vaid elame kõik sündmused koos vaatajaga läbi. See on väga raske ülesanne ja ma olen oma eelnevate tööde puhul proovinud seda meetodit mitu korda ellu viia. Seekord on mul üks uus mõte, kuidas teha nii, et see tõesti õnnestub.”

Lavastuse dramatiseering on sündinud koostöös vastse Kultuurkapitali kirjanduspreemia laureaadi ning eelmise aasta Vene Bookeri finalisti, kirjaniku Jelena Skulskajaga. Kunstnikutööd ja näitlejate liikumist juhib koreograaf Antonia Kolujartseva (Leedu).

Lavastaja Ivan Strelkin lõpetas 2010. aastal Peterburi Riikliku Teatriakadeemia ning töötab alates 2013. aastast Vene Teatris lavastajana. 2013. aasta sügisel korraldas Vene Teater koostöös mitme teise Eesti Teatriga (NO, TUT, Von Krahli Teater) kaasaegse draama laboratooriume, kus nädala jooksul valmisid eskiisid kaasaegsete vene autorite näidenditest. Laboratooriumi jätkutegevusena lavastas Ivan Strelkini Von Krahli Teatris  Mihhail Durnekovi näidendi “(Kõige) lihtsam meetod suitsetamisest loobumiseks”.

Lavastuses “Meie emad ostsid asju, et ei tuleks sõda” on laval Von Krahli Teatri näitlejad Mari Abel, Jim Ashilevi, Kait Kall, Ott Kartau, Mart Koldits, Liis Lindmaa, Riina Maidre, Tõnis Niinemets ja Ragne Veensalu

Esietendus: 10. aprill 2015

Etendused: 14.04 / 15.04 / 19.04 / 20.04 / 23.04 / 24.04 / 26.04 / 27.04 / 5.05 / 6.05  kell 19.00 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles