Suurem kui muusika

, muusikasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kendrick Lamar
Kendrick Lamar Foto: Kuvatõmmis

Kendrick Lamar

To Pimp A Butterfly

Interscope/Aftermath

Hinne 5

Albumi «To Pimp A Butterfly» ilmumise eel oli avaldatud  kaks väga erinevat singlit. «i» – kergema hiphop kõlaga lugu, mis tekitas tunde, et Lamar astub sama teed nagu paljud enne teda ehk pöördub popilikuma kõla poole. «The Blacker The Berry» on samas üks agressiivsemaid lugusid, mida Lamar on loonud, ja see tekitas tunde, et võib-olla tuleb album, mis tegeleb ainult «kutsega revolutsioonile». Kokkuvõttes ei juhtunud kumbagi: mõlemad lood kaovad oma tähenduselt albumi idee sisse ja paradoksaalselt sobituvad suurepäraselt suuremasse teemasse.

Asi on nimelt selles, et Kendrick Lamar räägib lugusid. Need lood on isiklikud, ta on need kõik kas ise läbi elanud või vähemalt on need teda sügavalt liigutanud. Need lood moodustavad ühe suure terviku, olles peatükid raamatus, ja nii on see kauamängiv justkui romaan, mida ühe peatüki kaupa pole eriti mõtet lugeda. Teemad, mida ta käsitleb, jäävad pähe kinni ka pärast muusika vaikimist. Selle poolest meenutab selle plaadi kuulamine veel eriti väga hea raamatu lugemist või filmi vaatamist. See paneb mõtlema ja kaasa elama, tõstatades probleeme, samas ei paku välja ühtegi selget lahendust, vaid nagu korralikule teosele kohane, annab võimaluse endal nuputada. See ei tähenda, et Lamaril poleks seisukohta, ta lihtsalt ei suru seda peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles