Prantsuse kinod näitavad korraga kahte Eesti filmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Risttuules» Prantsusmaa kinoplakat.
«Risttuules» Prantsusmaa kinoplakat. Foto: Repro

Vaevalt et seda enne juhtunud on, et mõne välisriigi kinolevis korraga kaks Eesti filmi ringleb. Nüüd juhtus – Prantsusmaal, kus ühel ja samal ajal näidatakse nii «Kertut» kui ka eestlaste küüditamisest jutustavat filmi «Risttuules».

Orléans´i kino Les Carmes repertuaaris seisavad need hetkel koguni kõrvuti - koos teiste peamiselt mitteingliskeelsete filmidega nagu «Timbuktu» või norraka Bent Hameri «1001 grammi».

«Ennekuulmatu tõesti,» oli nõus ka režissöör Ilmar Raag, kelle film «Kertu» on sealsetel ekraanidel püsinud juba veebruari algusest peale.

See alustas kuue koopia ja 1055 vaatajaga avanädalavahetusel, laiendades haripunktis oma levi 15 koopiani. Eilse seisuga võis «Kertu» leida veel viie kino repertuaarist.

«Pressi vastukaja on olnud väga hea ja levitaja arvas, et kui me saame kokku üle 10 000 vaataja, siis on see tubli tulemus ühe nendesuguse väikese sõltumatu tegija kohta – selline on sealse tugeva konkurentsi reaalsus,» ütles Raag.

«Kertut» levitab TS Productions, väljatoomise juures mängis olulist rolli Arras´i festivalil võidetud publikupreemia.

Erinevalt «Kertust», mida näitavad ainult väärtfilmikinod, kuulub Martti Helde film «Risttuules» ka kommertskinode repertuaari. Pealkirja «Crosswind - La croisée des vents» all alles eelmisel nädalal ekraanidele jõudnud linateose kohta on teada, et see tuli välja tähelepanuvääre 63 koopiaga ja kogus avanädalavahetusega 15 562 vaatajat.

20 esilinastuse seas tähendas see kuuendat kohta. Võrdluseks: kaks kohta tahapoole platseerus «1001 grammi» 29 koopia ja 4051 vaatajaga. Esikohal oli aga Hollywoodi põnevusmärul «Öine jaht» 406 koopia ja 178 289 vaatajaga.

«Me näeme selles filmis suurt potentsiaali,» ütles levifirma ARP Selection esindaja Michèle Halberstadt, «ja oleme väga liigutatud ja lummatud sellest ilust, uskumatust poeetilisusest ja kõigist nendest emotsioonidest, mida see kannab.»

Varem on Prantsusmaa kinolevisse jõudnud näiteks Ilmar Raagi «Eestlanna Pariisis» ja Lotte-filmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles