Eesti nukufilmid said Portugalist aukirju

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu».
«Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu». Foto: Kaader filmist

Mait Laasi film «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu 3D» ja Ülo Pikkovi film «Tik-tak» võitsid Lissaboni animafilmide festivalilt Monstra aukirja (Menção Honrosa).

Pikkade animafilmide konkursil, kus osales ka «Lisa Limone», anti aukirju välja kolm, lisaks jaapanlase Mizuho Nishikubo filmile «Giovanni saar» ja prantslaste Mathias Malzieu ja Stéphane Berla filmile «Jack ja käokellast süda». Grand prix´ võitis jaapanlase Isao Takahata film «Printsess Kaguya lugu». Võistles seitse filmi. Konkursile esitati 48 filmi.

Lühikeste animafilmide konkursil anti välja kaks aukirja, lisaks «Tik-takile» sai selle ka sakslase Andreas Hykade film «Palukesed». Grand prix´ võitis korealase Dahee Jeongi «Mees toolil». Võistles 44 linateost, sh Olga ja Priit Pärna «Lendurid koduteel».

Eesti filmidest osalesid festivalil veel Mattias Mälgu «Põhjatäht» ja Girlin Bassovskaja «Papa» (lühifilmide kõrvalprogramm «Best of») ning Priit Pärna, Kaspar Jancise, Ülo Pikkovi ja Priit Tenderi «Frank ja Wendy» (kõrvalprogramm «Ajalooline»).

Lisaks oli Ülo Pikkov eksperimentaalse animatsiooni programmis osalenud filmi «Taaskasutusprojekt» üks autoreid – seda kümnest üheminutilisest filmist koosnevat kogumikku ühendab tehnika: kõik teosed on joonistatud otse filmilindile.

Monstra on üks kahest Portugali animafilmide festivalist, mis kuulub tähtsuselt Euroopa keskmiste sekka.

NB! Filmi «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu» näitab sel pühapäeval esimest korda pärast kahe aasta tagust kinolevi ETV2. «Tik-tak» jõudis vaatajate ette veebruaris Postimehe kino vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles