Priit Tenderi film võitis A-klassi festivali

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tender näitab Utrechti festivali peaauhinda - kohvrit, mille sees on alateadvus.
Priit Tender näitab Utrechti festivali peaauhinda - kohvrit, mille sees on alateadvus. Foto: Repro

Auhindu võidab Eesti animatsioon pidevalt, aga kõige kõrgemaid harva. Priit Tender sai sellega nädalavahetusel hakkama, kui tema film «Alateadvuse maja» pärjati Hollandi animafilmide festivalil Utrechtis grand prix´ga.

«Elektrikitarri helide saatel voolavad visuaalid loovad sujuvaid maastikke, mis juhivad meid maailma täis imelist sümbolismi ja veidrusi,» resümeeris ühe maailma olulisema animafilmifestivali žürii.

Selja taha jäi terve hulk eelmise aasta parimate animafilmide sekka loetavaid töid, sh Jerzy Kucia, Piotr Dumala, Andreas Hykade, Konstantin Bronziti ning Priit ja Olga Pärna teosed.  Kokku võistles 54 filmi, mis olid jagatud kahte kategooriasse: jutustavad (narrative) ja mittejutustavad (non-narrative) lühifilmid. Tender võitis neist esimese.

«See on vist tõesti mu kõige olulisem auhind,» nõustus ka režissöör ise, kelle filmograafiasse kuulub üle kümne filmi ja preemiaid olulistelt festivalidelt.

Ja lisas naljaga pooleks: «See oli mu esimene film, millest ma ise ka eriti aru ei saa. On meeldiv tõdeda, et ka žürii sellest aru ei saanud, ent hoolimata sellest filmi tunnustas. Siit ka õppetund, et kui inimene soovib mingis valdkonnas edu saavutada, tuleb teha midagi arusaamatut.»

Sürrealistlik film «Alateadvuse maja» põhineb Tenderi sõnul pikaaegsel uurimusel korstnapühkijate unenägudest.

Eesti filmidest võistlesid Utrechtis veel Priit ja Olga Pärna «Lendurid koduteel», Girlin Bassovskaja «Papa» ja Anu-Laura Tuttelbergi «Teisel pool metsa».

Utrechti festival kuulub maailma animafilmifestivalide A-klassi. 2008. aastal sai samas grand prix ka Olga ja Priit Pärna film «Elu ilma Gabriella Ferrita».

Postimehe kino näitas «Alateadvuse maja» märtsi alguses, ETV2 kavas on see sel pühapäeval.

Alateadvuse maja / House of Unconciousness // Trailer from Eesti Joonisfilm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles