Tori kirikukroonika sai raamatuks

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori kihelkonnakool, pildistatud 1886.
Tori kihelkonnakool, pildistatud 1886. Foto: Mihkel Tilk

Randivälja külaselts andis välja pikka aega avalikkuse eest varjul olnud «Tori kihelkonnakiriku kroonika. 17. sajand – 20. sajandi I pool».

Käsikirjaline kroonika oli aastakümneid tallel omaaegse Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja (1961-1989) Evald Saagi erakogus, mille tõttu said seda lugeda vaid vähesed. Aastal 2011 jõudis käsikiri EELK Konsistooriumi arhiivi.

Akadeemik Jaan Unduski sõnul on tegemist ürikuga, mis omab tähtsust nii Pärnumaa regionaalajaloo kui ka kogu Eesti kultuuriloo, majandus- ja kooliajaloo ning demograafia seisukohalt. «Eesti ajaloo avatud ja avaram mõistmine saab põhineda vaid sääraste dokumentide avalikul kättesaadavusel,» ütles ta.

Kroonikat pidasid omaaegsed pastorid, kelle ülestähendustes ja arutlustes kajastuvad olulisemad sündmused kihelkonna kiriku-, haridus- ja majanduselus. Kirjapandut iseloomustab kohati emotsionaalne stiil, mis vahendab huvitavaid seisuslikke ja ametialaseid hoiakuid ning lisab lugemismõnu.

Raamat on mõeldud laiale huviliste ringile ja on illustreeritud ajalooliste fotodega, sh Tori fotograafi Mihkel Tilga 1886. aastast pärit unikaalsete ülesvõtetega Tori ümbrusest ja selle tähtsamatest vaatamisväärsustest.

Saksakeelse algteksti transkribeerisid Christel Steinbrück, Janis Tobreluts ja Maris Saagpakk. Tõlkisid Janis Tobreluts ja Maris Saagpakk. Kakskeelse raamatu koostas ja kujundas Mait Laas.

Teos kuulub raamatusarja «Randivälja lood», mille esimese väljaandena ilmus 2014. aastal Paul Raudsepa mälestusteraamat «Pulma Pauli pajatused 1924–1958».

«Tori kihelkonnakiriku kroonika. 17. sajand – 20. sajandi I pool» esitlused leiavad aset 29. märtsil kell 13 Tori kirikus Pärnumaal ja 15. aprillil Tallinnas Viru keskuse raamatukaupluses Rahva Raamat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles