Krahl ja Tallinna Linnateater teevad ühislavastuse

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Võigemast
Evelin Võigemast Foto: Raigo Pajula

Suvel teebad ühislavastuse seni eesti teatri vastandpoolusteks peetud Von Krahli Teater ja Tallinna Linnateater. Ühenduslüliks on tunnustatud noor filmirežissöör Martti Helde, kes kahe teatri egiidi all toob välja oma esimese lavastuse, „Vanamees ja meri“ Ernest Hemingway ainetel.

Martti Helde sõnul on lavastuse loomisel kaks algimpulssi - üheks neist vormiotsing teatri ja kino vahel, neid ühendades, kasutades ja edasi arendades. „“Vanamees ja meri” on visuaalteater psühholoogiliste tugijoontega, pigem värske visuaalne elamus kui tihe sõnalavastus,“ kirjeldab Helde oma nägemust. „Teiseks impulsiks oli kahe teatri näitlejaansambli ühendamine. Olen aastaid nautinud Linnateatri nn. psühholoogilist ning samaaegselt Von Krahli vormilist ja eksperimentaal-visuaalset väljenduslaadi. “Vanamees ja meri” teeb tõsise katse need kaks suunda ühendada,“ ütleb lavastaja.

„Aeg-ajalt vastandatakse Von Krahli Teatrit ja Tallinna Linnateatrit, kuid me ise ei ole seda siit seestpoolt vaadates kunagi niimoodi tajunud,“ ütleb Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen kahe teatri koostöö kohta. „Meie teatrites kasutatavad vahendid ja võtted võivad erineda, aga eesmärk – kõnetada, puudutada, haarata, mõtteainet pakkuda – on sama. Seepärast on mul väga hea meel, et Martti Helde Linnateatrile niisuguse koostööidee välja pakkus.“

„Kuna Von Krahli üks peamine roll on endasse ühendada esialgu teatrisse justkui sobimatut, olgu selleks tehniliselt keeruline videopilt, kaasaegne kujutav kunst laval või teatris tegutsev filmiinimene, siis pole selline koostöö meie jaoks muidugi miskit uut,“ täiendab Von Krahli Teatri juht Peeter Jalakas. „Huvitavaks teeb asja hoopis Martti kindlameelne ambitsioon, Volta saali ruumiline potentsiaal ja muidugi küsimus, mis täpselt järgevatel kuudel juhtuma hakkab. Oleme põnevil.”

Lavastuse dramaturg on Jim Ashilevi (Von Krahli Teater), kunstnik Kristjan Suits (Ugala), videokunstnikud Emer Värk ja Mikk-Mait Kivi (Von Krahl) ning Jaak Ollino ja Hendrik Mägar, kostüümikunstnik Liis Plato, grimmikunstnik Liisi Roht, valguskunstnik Rene Liivamägi, koreograaf Arolin Raudva, helilooja Mihkel Zilmer. Mängivad Andres Ots, Tõnis Niinemets (Von Krahli Teater), Kait Kall (Von Krahli Teater), Liis Lindmaa (Von Krahli Teater), Ivo Reinok ning Evelin Võigemast (Tallinna Linnateater), Helene Vannari (Tallinna Linnateater), Kristjan Üksküla (Tallinna Linnateater) jt.

„Vanamees ja meri“ piletid tulevad müügile 1. aprillil Linnateatri kassas, Piletilevis ja Von Krahli Teatri kodulehel. Lavastust mängitakse 3. (esietendus), 5., 6., 9., 10., 12., 13., 15., 16. ja 17. juunil kell 19 Volta kvartalis, Tööstuse 47b, endises Volta klubis saalis. 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles