Nimekal Šveitsi festivalil võistleb kaks Eestiga seotud filmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hei, Rasma!».
«Hei, Rasma!». Foto: Arko Okk

Harva, kui mõni prestiižikas dokumentaalfilmide festival mõne siinset elu puudutava linateose oma võistlusprogrammi valib. Sedapuhku on aga Nyonis toimuv «Visions du Réel» neid üles korjanud koguni kaks.

Pikkade, rohkem kui tunniste filmide võistluskavva on lülitatud Vladimir Loginovi «Sipelgapesa» ja keskmiste, 31-60-minutiliste filmide võistluskavva lätlanna Laila Pakalnina «Hei, Rasma!».

Esimene vaatleb Lasnamäe hiiglasliku garaažikompleksi elu, teine portreteerib Eesti inimest siinsete rannakülade ühe iidsema traditsiooni – rannaõiguse – kaudu, tõukudest legendist, mis on seotud 1941. aastal Põhja-Eesti rannikul miini otsa sõitnud Läti hiidaurikuga Rasma.

Nimelt otsustas kapten laeva Mohni saare madalikule suunata, et päästa reisijad ning last, ennekõike Riiast evakueeritud õmblusvabriku sisustus, aga väidetavalt ka Husqvarna jalgrattad ning teravili ja jahu.

Läti, Eesti ja Leedu koostöös valminud film otsib Eesti rannakülades Rasma pardalt pärit jalgrattaid ja õmblusmasinaid, aga ka laevahukuga seotud jutulõngu ja mälestusi, talletades nn moodsat pärimust.

Nii «Sipelgapesale» kui «Hei, Rasmale!» on see rahvusvaheliseks esilinastuseks.

Maailma dokumentaalfilmifestivalide esikümnesse kuuluv «Visions du Réel» leiab tänavu aset 17.-25. aprillini.

Hi, Rasma! (2015) TRAILER 2'15'' from ARKO_OKK on Vimeo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles