Eesti Muusika Päevad kallavad küllusesarvest

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle 30 uudisteose on 1979. aastast helilooja Eino Tambergi initsiatiivil käima lükatud festivali senine rekord. Nii et huvi on. Ja miks mitte, sest kannavad päevad sedakorda alapealkirja Küllus. Festivali kunstilisteks juhtideks on tänavu heliloojad Helena Tulve ja Timo Steiner. Uurisime Timo Steinerilt, kuidas asjad sel aastal täpsemalt käivad.

Valik EMP-i sündmusi

-Reedel, 10. aprillil, kell 17 avab Tallinnas Solarise Keskuses nii Eesti Muusika Päevad kui esimest korda selle osana toimuva laste- ja noorte muusikafestivali mini-EMP inimeste ja robotite ühendus. Üritus on pealkirjastatud kui «Solarisse koguneb nii palju helisid, et ta läheb otse lõhki». Eks näis siis, kas läheb. Toimub festivali kunstilise juhi Timo Steineri humanoidrobotite ansamblile kirjutatud teose «Kordama jäänud» esmaettekanne

-Kolmapäev, 15. Aprill, kell 18

Mini-EMP: Noor Helilooja 2015

Esmakordselt toimuv üritus. Osalevad noored heliloojad vanuses 12-20. Kuna tänavu on tähistamisel nii Arvo Pärdi kui Veljo Tormise, siis olid konkursi märksõnadeks kolmkõla ja rahvaviis,  millest heliloojatel tuli lähtuda.

-Neljapäev, 16. aprill, kell 19.00- Passagio – Austusavaldus Luciano Beriole

«Passaggio» (it k üleminek) on kontsert eri ruumides ja erinevatest ruumidest. Olemisest lähedal ja kaugel, sees ja väljas. Mängus on nii ülikomplitseeritud tehnoloogilised lahendused kui ka kõige puhtamad pillihelid. Ent kõige tähtsam on kuulaja ise.

Osalevad ansamblid U:, Resonabilis ja rahvusvaheline internetipõhine Csoundi ansambel. Kaasa teevad Krista Mölder, Neeme Külm (visuaalne kujundus), Tammo Sumera (helindus)

Kavas: Tatjana Kozlova-Johannes, Kristjan Kõrver, Jüri Reinvere, Salvatore Sciarrino, Christian Wolff, Arash Yazdani.

Samuti saab üritusel olema interaktiivse veebiraadio lõppmäng. Asja eestvedajaks on Tarmo Johannes, kelle südamelöökidega on kogu sündmus seotud.

-17. aprillil ühendavad jõud Mutant Disco ja EMP ning toimub Eesti Muusika Päevade Klubiöö. Vaim kohtub kehaga ja vastupidi. Plaadimängijate taga näeb heliloojaid Helena Tulvet, Timo Steinerit ja Tõnu Kõrvitsat, kellele sekundeerivad Mutant Disco DJd oma tavapärases koosseisus ehk Raul Saaremets, Rhythm Doctor ja Siim Nestor.

Eesti süvamuusikat interpreteerivad samal üritusel noored elektroonikud Endamisi Salamisi ja Sander Mölder.

-EMP-i raames esitletakse nii ansambli U: uut plaati «Alive» kui Märt-Matis Lille esikplaati «Jooned vaikuses»

Täpsemat Eesti Muusika Päevade kava vaata siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles