«Ussinuumaja» ja «Teekond Ussinuumajani» Postimees Kinos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ussinuumaja»
«Ussinuumaja» Foto: Kaader filmist

Postimees Kinos näeb 12. aprilli südaööni tšuktsi muinasjutu ainetel animafilmi «Ussinuumaja» ja dokumentaalfilmi selle tegemist «Teekond Ussinuumajani». Filme näeb aadressil kino.postimees.ee.

Kes on lugenud, eriti lapsena, mäletab elu lõpuni Sügelisnõida või lapskolli, kes on välja kukkunud põdra kõrvast. Nii teistsugune on see maailm, mida too väike tšuktši muinaslugude raamatuke «Unesnõiduja» kirjeldab – pisut õudne, ehk sürreaalnegi, igal juhul mõistatuslik.

Maailm, mille puhul meie loogika ei toimi hästi. Sama kehtib Priit Tenderi visuaalselt lööva – pange tähele kas või koloriiti – joonisfilmi kohta, mille aluseks on samast raamatust pärit jutuke Ussinuumajast: mees nuumab hiiglaslikke vaklu, et oma aher naine neile sööta. Seda on küll huvitav vaadata, aga tulemus jätab nõutuks. Me ei saa päris hästi aru, mida sellega nüüd ütelda taheti.

Aga Tender on aus poiss – erinevalt mõnest teisest filmitegijast -, tunnistab üles, et tal pole endal ka täit selgust, mida tema film tähendab. See pole tal muide esimene kord: «Alateadvuse maja» puhul ütles ta otse, et ei saa aru. Pärast võitis film Hollandi animafilmide festivali peapreemia. Tavaliselt kõik sinnapaika jääbki, aga mitte seekord.

Tender on vaataja, ja mitte ainult vaataja, ka enda elu huvitavaks teinud – võtnud koos Liivo Niglasega ette teekonna Tšukotkale, et Ussinuumaja saladus lahendada. Tulemuseks on Eesti filmiajaloos tavatu kombinatsioon: kõigepealt valmib üks film ja siis teine film, kuidas esimest filmi tõlgendada. Ajakirjanduses on vahel nii, et see, kuidas üks või teine intervjuu sünnib, võib olla huvitavam kui intervjuu ise. Võimalik, et see käib ka nende kahe filmi kohta. Peamine on ju rännak, teelolek, just vaimses mõttes.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimees Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles