Džässiauhinna pälvis Kadri Voorand

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seltskond EMA galal. Kadri Voorand
Seltskond EMA galal. Kadri Voorand Foto: Viktor Burkivski

Eesti džässiauhindu annab festival Jazzkaar välja koos oma kuldsponsor Danske Banki ja Eesti Jazzliiduga juba üheksandat korda, tunnustamaks Eesti silmapaistavamaid džässmuusikuid. Danske Jazziauhinna pälvib särav džässlaulja ja helilooja Kadri Voorand, noor džässtalent on andekas saksofonist Aleksander Paal ja džässiedendaja tiitliga pärjatakse hinnatud õppejõud ja džässmuusik Tiit Paulus. 

Danske Jazziauhind antakse viimase kolme aasta jooksul enim tähelepanu pälvinud aktiivsele ja loomingulisele džässmuusikule. Tänavuse Danske Jazziauhinna pälvib džässlaulja ja helilooja Kadri Voorand, kes oma trio ja «Estonian Voicesi» albumitega on jõudnud Euroopa edetabelitesse ning pälvinud ohtralt kohalikku tunnustust. Loomingulisus, isikupärane kirglik esitusstiil, fantaasiarikkad improvisatsioonid, uueotsingud ja aktiivne osalus teiste muusikute projektides on noorest lauljast teinud lühikese aja jooksul Eesti ühe armastatuima muusiku.

Noore Jazzitalendi tiitli annavad Jazzkaar ja Eesti Jazzliit välja hindamaks noorte, kuni 26-aastaste muusikute initsiatiivi, head taset ja loomingulisust. Käesoleval aastal võidab auhinna saksofonist Aleksander Paal, kelle säravad tehnilised oskused, paljudes stiilides orienteerumine ja omalooming on pälvinud rohket imetlust. Tänaseks on Paalist kujunenud nõutud improviseerija nii džässis  kui nüüdisaegse akadeemilise muusika ringkondades.

Jazziedendaja auhinnaga tunnustatakse aastast 2009 muusikuid, kes aitavad oluliselt kaasa džässmuusika tutvustamisele ja arendamisele Eestis. Sel aastal väärib žürii hinnangul seda tiitlit hinnatud õppejõud ning džässmuusik Tiit Paulus, eeskätt pikaaegse panuse eest džässiharidusse. Tiit Paulus on innustanud noori, korraldanud Saaremaal džässiüritusi, pannud kokku ansambleid ja orkestreid, kirjutanud kitarriõpiku ja hulga head muusikat. Tema kitarrimäng on inspireerinud paljusid.

Kokku esitati džässiauhindadele üle viiekümne kandidaadi. Lõpliku otsuse langetasid spetsialistidest, muusikutest ja ajakirjanikest koosnevad žüriid, kuhu kokku kuulus 17 liiget.

Danske Banki Jazziauhinna suurus on 3200 eurot, millele ETV lisab omalt poolt võitja kontserdi salvestamise. Noor džässitalent saab võimaluse esineda Jazzkaare korraldatud kontserdil ning Klassikaraadio annab võimaluse salvestada oma muusikat Eesti Rahvusringhäälingus. Võitjate auhinnataieste autor on skulptor Tiiu Kirsipuu.

Kevadine suurim džässipidu toimub 17.-26. aprillini üle Eesti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles