Prima Vista tähistab raamatu ja roosi päeva

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roos.
Roos. Foto: Lee Nuutre

Neljapäeval, 23. aprillil tähistab kirjandusfestival Prima Vista maikuise kirjanduspeo eelsündmusena ülemaailmset raamatu ja roosi päeva.

Kell 11–18 on Tartu Ülikooli raamatukogu fuajees avatud raamatulaat, kus raamatuid ja roose pakuvad kirjastused Ilmamaa, Koolibri, Petrone Print, Varrak ja Tartu Ülikooli Kirjastus. Eesti Rahvaluule Arhiivi kohapärimuse töörühm tutvustab huvilistele kohapärimuse teemalist kogumisvõistlust „Minu maastikud“. Samuti müüakse kohapärimuse teemaga seotud publikatsioone. Toimub rooside soodusmüük.

Raamatu ja roosi päeval jätkavad raamatukinkimise tavaga ka raamatukoguhoidjad – iga lugejat, kes kingib sel päeval raamatukoguhoidjale roosi, ootab kingitus. Sel päeval on raamatukoguhoidjatel võimalus kinkida väärt raamatuid ka oma isiklikust kogust ja sel moel kogeda kinkimise rõõmu ning pakkuda oma lugejatele lugemismõnu.

Kell 12 antakse Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodus (Lutsu 2) üle Tartu lastekirjanduse auhind (Lapsepõlve auhind) ja vaadata saab etendust „Kratijutud kamina paistel”.

Esmakordselt väljaantavale auhinnale kandideerivad järgmised raamatud: Kairi Look „Peeter, sõpradele Peetrike”, Maris Sööt „Isaga kahekesi”, Juhani Püttsepp „Liulood”, Piret Raud „Mina, emme ja meie igasugused sõbrad”, Indrek Koff „Koju”.

Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn, väljaandmist korraldab Tartu Linnaraamatukogu koos Tartu Mänguasjamuuseumiga, žürii tööd juhib Anti Saar.

Üritus on kutsetega. Info tel 736 1389.

Kell 13–17 toimub raamatu ja roosi päev Tartu kaubamajas, kus Kaubamaja külastajatele jagatakse roose ning kinkides roosi Apollo poe müüjale, saate vastukingiks ühe hea raamatu.

Kell 18 jätkub raamatu ja roosi päev Tartu Loodusmajas Prima Vista ja Tartu Kultuurkapitali kirjanduspreemia „Esimene samm”väljakuulutamise ja laureaadi esinemisega.

Kell 18.30 lõpetab raamatu ja roosi päeva Hannes Varblase luuleplaadi „Kõikide üksilduste ajal“ esitlus Tartu Loodusmajas.

Hannes Varblase plaat on VII CD Eesti Kirjanduse Seltsi ja Eesti Kirjandusmuuseumi

koostöös teostatavast sarjast „Kirjanike hääled“. Eesmärgiga jäädvustada eesti kirjanduse neidki tahke, mis jäävad kirjapandust väljapoole, ning täiendada Kultuuriloolist Arhiivi, salvestatakse Kirjandusmuuseumi helistuudios eesti kirjanikke oma loomingut lugemas, sealjuures on valikud teinud autorid ise. Salvestatud materjalide põhjal annab EKS välja CD-plaadid, omanäolised autorikogumikud, mis pakuvad kuulamiselamust, äratundmisrõõmu ja ehk ka uusi avastusi.

Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast. 23. aprilli tähistamine raamatu ja roosi päevana sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi tõsta raamatumüüki – nimelt võiks sel päeval iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu. Idee levis ja kogus populaarsust. 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ning kultuuri arengus. 23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles