Postimees Kinos Läti õudusfilm «Mees oranžis vestis»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mees oranžis vestis»
«Mees oranžis vestis» Foto: Kaader filmist

Sel nädalavahetusel hakkab Haapsalus jälle õudne - juba kümnendat korda leiab aset HÕFF. Üritame ka meie selle auks natuke hirmutada - esimest korda. Näitame… Läti pikka õudusfilmi «Mees oranžis vestis». Ärge muiake midagi.

«Mees oranžis vestis» on täiesti tõsiseltvõetav linateos, mida kinnitab ka rahvusvaheline esilinastus mullusel Montreali fantaasiafilmide festivalil, ühel oma žanri tippüritusel maailmas. Üpris õnnestunult liigutakse kusagil slasheri, psühholoogilise thrilleri ja kummituslugude vahepeal, pidepunkti annab kätte ka Stanley Kubricku «Hiilguse» ja Roman Polanski «Vastikuse» nimetamine. Või peaksime kasutama hoopis Hinckuse sõnu «Ma ise tulin endale peale»?

Karakteripõhine film ehitab oskuslikult üles skisofreenilise atmosfääri, sõnu kasutatakse vähe, tajutav on sotsiaalkriitiline alatoon. Sellist žanri filme pole meiesugustes väikestes riikides, kus raha napib, just lihtne teha.

Ka Aik Karapetjanil tuli läbi käia tulest, veest ja vasktorudest. Riik võtteid ei toetanud, need vältasid pikkade pausidega kokku neli aastat. Ekraanile aitas selle natuke tuua ka HÕFFi peakorraldaja Maria Reinup. Sealt siis ka see «Eesti» seal tootjamaa lahtris. Kas see on esimene Läti õudusfilm? Ei ja jah. Ei, sest juba 1991. aastal tegi Vassili Mass Riia kinostuudios ekstravagantse filmi «Ämblik», mida on tavatsetud nimetada koguni erootiliseks. Jah, sest see on esimene moodne õudusfilm.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimees Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles