Algasid Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteose esietenduse eelsed proovid

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Wilson ja Tõnu Kaljuste pressikonveretsil Noblessneris
Robert Wilson ja Tõnu Kaljuste pressikonveretsil Noblessneris Foto: Liis Treimann

Tallinnas Noblessneri Valukojas sai alguse Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastuse “Aadama passioon” teine täiemahuline prooviperiood, mis kulmineerub 12. mail rahvusvahelise esietendusega.

“Aadama passioon” tähistab Arvo Pärdi 80. sünnipäeva ning muusika-aastat Eestis. Eesti Kontserdi poolt partnerluses Milano tootjafirmaga Change Performing Arts (CPA) lavale toodava suurteose esietendused toimuvad Valukojas 12.-16. mail 2015.

Esietendusele eelneva proovitsükli jooksul annavad lavastaja Robert Wilson, tema rahvusvaheline meeskond, helilooja Arvo Pärt ning lavastuse muusikajuht ja dirigent Tõnu Kaljuste etendusele ühiselt lõpliku vormi.

Wilsoni sõnul ei ole Pärdi muusikat lihtne dramatiseerida ja visualiseerida. “Peab olema väga hoolikas, et mitte üle lavastada ja segada publikut kuulmast ning nägemast. Tähtis on jätta ruumi ja mitte kohale tulnute eest otsustada,” kirjeldas Wilson Pärdi muusikaga töötamist.

Tõnu Kaljuste sõnul on Robert Wilsoni lavastus unikaalne tõlgendus Arvo Pärdi muusikast ja selle suurtest teemadest. “Noblessneri Valukoda on Pärdi muusika esitamiseks nagu loodud, meenutades akustilises mõttes kirikute suurejoonelisust,” kirjeldas Kaljuste.

Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni koostöös sündiv “Aadama passioon” suunab rahvusvahelise kultuuriavalikkuse pilgud sel kevadel Eestile. “Esiettekanded Tallinnas Noblessneri Valukojas, samuti maineka muusikafilmide tootja Accentus Musicu dokumentaal- ja kontsertfilm ning lavastuse kavandatavad ringreisid juhtivatele festivalidele tutvustavad Tallinnat kui atraktiivset turismisihtkohta ning Arvo Pärdi muusikat ja selle sünnikohta kümnetele miljonitele inimestele üle maailma,” kinnitas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Hanno Tomberg. 

Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi mõjusamaid teoseid: “Aadama itk”, “Tabula rasa“ ja “Miserere“, mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega “Sequentiae”.

Robert Wilsonit peetakse kaasaegse teatri suurkujuks ja avangardteatri üheks peamiseks alusepanijaks. Ta on püsinud rahvusvahelise teatriareeni tipus alates läbimurdeteosest “Einstein on the Beach” (koos Philip Glassiga, 1976).

“Aadama passiooni” esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, solistid, näitlejad ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilased.

Esietendustele järgnevad produktsiooni rahvusvahelised ringreisid. Lavastusest ja selle sünnist luuakse dokumentaalfilm ja kontsertfilm Eesti Kontserdi ja CPA koostöös Eesti Rahvusringhäälingu ning Euroopa ühe tuntuma muusikafilmide tootja Accentus Musicuga.

Etenduse valmimist toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles