Sir Simon Rattle on uue põlvkonna maestro

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa jumaldatuim ja austatuim dirigent Sir Simon Rattle
Euroopa jumaldatuim ja austatuim dirigent Sir Simon Rattle Foto: TIM BRAKEMEIER/AFP

Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder: Millised on suurimad muusikanimed Euroopas praegu? Superstaaride aeg on möödas, tippmuusikuid on palju ning nende looming kättesaadav ja publik jaguneb lemmikmuusikute ümber väiksematesse niššidesse. Toon esile kolm suurnime tänasest Euroopa muusikapildist. Üks mis neid ühendab, on kõnetav suhtlemine laia publikuga ja mõjupiiride avardamine üle oma valdkonna.

Teine neist on Sir Simon Rattle.

Euroopa jumaldatuim ja austatuim dirigent Sir Simon Rattle on uue põlvkonna maestro, kelle imidžis on päikeselist naeratust ja rahvalähedust. Rattle paneb endast rääkima ka peavoolumeedia ning tema kaudu kandub klassikaline muusika paljude inimesteni. Briti muusikakriitik Norman Lebrecht nimetas teda «klassikalise muusika Tony Blairiks». Simon Rattle on väga inspireeriv dirigent ja tema juhatusel on maailma tipporkestrid teinud muusikaklassika ületamatuid tõlgitsusi. Suur osa Rattle’i tööst kuulub muusikahariduse ja kättesaadavuse eest võitlemisele ning noorteprojektidele. Ta rõhutab muusika ja kunstide suurt moraalset rolli tänapäeva ühiskonnas. Sir Simon Rattle ja Berliini Filharmoonikute esituses tasub kindlasti kuulata suuri klassikalisi sümfooniaid Beethoveni, Brahmsi või Mahleri loomingust ning vaadata dokumentaalfilmi «Rhythm Is It» kooliõpilaste kaasamisest.  

Kuula Sir Simoni juhatatud muusikat allpool.

Laupäeval, 9. mail tähistatakse üle Eesti Euroopa päeva, mil korraldatakse mitmesuguseid meeleolukaid ettevõtmisi. Selle puhul on just nüüd hea hetk meenutada poliitiliste, majanduslike ja julgeolekuteemade kõrval hoopis Euroopa kultuuri lähiajalugu. Palusime viiel asjatundjal muusika, kirjanduse ja filmi vallas, välja tuua kolm 21. sajandi kõige silmapaistvaimat teost või autorit, mida või keda võiks iga eestimaalane näha, kuulda või lugeda.

Sir Simon Rattle juhatab Berliini Filharmoonikuid

Sir Simon Rattle juhatab saksa muusikaõpilaste orkestrit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles