Erki Laur: Wilson ütleb, ära näitle, tunneta!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Aadama passioonis» mängiv näitleja Erki Laur tunnistab, et elamus on liiga värske selle kommenteerimiseks. 

«Praegu oli just esietendus, see kogemus on alles veres, ma isegi ei oska öelda, alguses tuleb pohmell ja siis järgmistes töödes tuleb kogemus. Igal juhul oli see midagi väga-väga erilist,» tõdeb Erki Laur. 

Laur arvab, et ainult tänu Von Krahli töödele ja sellele, et Peeter Jalakas on teinud tükke, kus ta kokku puutunud butoh-tantsuga ehk Jaapani nüüdistantsuga. «Ainult tänu sellele ma üldse olen Robert Wilsoni tükis. Need kaks asja põhimõtteliselt on täpselt ühesugused, nagu «Eesti ballaadides» ja «Nibudes» oli butoh-liikumine, butoh-loogika. Tegelikult on see täpselt see sama, mida Wilson ütleb, see on tegelikult vähestest asjadest, mida ta üldse näitlejale ütleb – võta endaga ruum kaasa, liigu viie minuti jooksul üks meeter, kogu aeg liikudes ja samal ajal mitte näideldes. Lase pea mõtetest ja asjadest lahti, ära näitle. Halb sõna, aga tunneta.»

Teisipäeva õhtul esietendus Noblessneri valukojas Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastus «Aadama passioon». Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi teosed: «Aadama itk», «Tabula rasa» ja «Miserere», mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega «Sequentia».

«Aadama passiooni» esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia kammerkoor, Tallinna kammerorkester. Peaosades on legendaarne tantsija ja koreograaf Lucinda Childs ning Michalis Theophanous. Eestist osaleb üle 30 näitleja ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles