Tõnis Saadoja avab Tartus näituse

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saadoja „Etüüdid klaverile ja lõuendile I“
Tõnis Saadoja „Etüüdid klaverile ja lõuendile I“ Foto: Repro

Alates 19. juunist on Tartmusis avatud kunstnik Tõnis Saadoja isikunäitus „Etüüdid klaverile ja lõuendile“. Näituse eesmärk on tutvustada kohalikule ja Tartut külastavale publikule Eesti kaasaegse maalikunsti üht olulisemat ja omanäolisemat autorit.

„Etüüdid klaverile ja lõuendile“ on monokroomselt maalitud vaikelude seeria, mis portreteerib lähivaates mustal peegelpinnal pildistatud esemeid ja kooslusi ning otsib tasakaalu maalikunsti ja fotograafia mänguliste, literatuursete ning vormiliste impulsside vahel. Musta klaveri peegelpind ja vaade klaveri mustade ning valgete klahvide reale jäi Saadojat kunagi kummitama kui potentsiaalne lähtekoht sadade hallide toonide varieerimiseks nii kujutavas kui kujundlikus mõttes. Kunstniku sõnul on teda alati motiveerinud uued, veel proovimata esteetilised eripärad ja lahendused, mis lähtuvad tihti kindlat tüüpi fotograafiast ning mille dialoog maalivahenditega loob talle uue kogemuse.

Näitust saadab kataloog, milles on eksponeeritud maaliseeria tagamaid avav tekst, intervjuu kunstnikuga ning illustreeriv pildimaterjal. Kataloogi on koostanud Hanna-Liis Kont ja Tõnis Saadoja, graafiline disain AKU, fotode autor Stanislav Stepaško, inglise keelde tõlkinud Peeter Talvistu, toimetanud Mari Tuuling ja Paul Emmet. Trükis on eesti ja inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles