Kuidas elasid venelased Tallinnas?

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3. juulil Tallinna Vene Muuseumis avatav näitus „Mööda Revali tänavaid“ on pühendatud Tallinna 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse vene ajaloole.3. juulil Tallinna Vene Muuseumis avatav näitus „Mööda Revali tänavaid“ on pühendatud Tallinna 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse vene ajaloole.
3. juulil Tallinna Vene Muuseumis avatav näitus „Mööda Revali tänavaid“ on pühendatud Tallinna 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse vene ajaloole.3. juulil Tallinna Vene Muuseumis avatav näitus „Mööda Revali tänavaid“ on pühendatud Tallinna 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse vene ajaloole. Foto: Tatjana Novikova-Pidvõsotskaja

3. juulil Tallinna Vene Muuseumis avatav näitus „Mööda Revali tänavaid“ on pühendatud Tallinna 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse vene ajaloole.  

Väljapandud rohkem kui 200 eksponaati, milleks on riideesemed, mööbel, lauanõud, tarbeesemed, juveelid, rahatähed, linna kaardid ja plaanid, samuti üle 80 vanaaegse foto Eesti Ajaloomuuseumi, Tallinna Linnamuuseumi, Tallinna Vene Muuseumi, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi, Tallinna Linnaarhiivi, Eesti Riigiarhiivi, Eesti Filmiarhiivi, Tallinna Keskraamatukogu ja Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu kogudest räägivad 19.-20. sajandi vahetuse Revali arhitektuurist, kultuurist ja olmest.

Esmakordselt on Eestis ühes muuseumis välja pandud tavatult laia diapasooniga kogu vene kultuuri Eestis puudutavaid muuseumieksponaate, mis kuulusid vene inimestele ja on valmistatud Venemaal või Revalis. Muuhulgas saab näha vene kindral-adjutandi mundrit ja ohvitseri paraadmütsi 19. saj. lõpust, Nikolai Gümnaasiumi vormimütsi aastast 1915, Aleksandri Gümnaasiumi vihikuid ja päevikuid aastaist 1913-1914, nahast kindaid, Revalis elanud Maria Sapožninale kuulunud prosse ja binoklit perioodist 1900-1910, Revalis asunud Grigori Beljagini ja Vladimir Grigorjevi kondiitriäride plekist maiustuste- ja teekarpe.

Erilist huvi võivad pakkuda kubermangulinna Revali taastatud elanikud – kaupmehed turul ja tavalised linnakodanikud, intelligentsi esindajad ja kõrgklass, riietatud ajastutruudesse kostüümidesse. Näitusel on näha riideesemeid ja aksessuaare: pluuse ja peleriine, seelikuid ja pükse, jalanõusid ja kindaid, silinder- ja õlgkübaraid, lehvikuid, vihmavarje, raha- ja käekotte, ehteid, samuti tänaseks päevaks unustuste hõlma vajunud majapidamistarbeid – söetriikraudu ja petroolilampe, messingust samovare ja õmblusmasinaid.

Ekspositsiooni väärikaks taustaks on Tallinna Vene Muuseumi poolt restaureeritud ja suurelt väljatrükitud panoraamfotod vaadetega vanaaegsetele väljakutele või tänavatele, kuid ka portreed linnaelanikest, taastades pildi sajanditagusest Tallinnast, seeria paarisfotodest, kus ühesuguse rakursi alt on jäädvustatud ühed ja samad kohad, piltide tegemise ajavahemikuks umbes sada aastat, mis annab üksikasjaliku ülevaate pealinna peadpööritavast arengust. Seda elamust rõhutab spetsiaalselt näituse tarbeks loodud 40-minutiline vaatefilm, kus pakutakse vaheldumisi vaatamiseks pilte Revalist ja Tallinnast, filmi demonstreeritakse muuseumihoone keskaegsesse külalistetuppa paigutatud kinosaalis.

Ekspositsioon hõlmab nelja saali ja on üles ehitatud nii, et igaüks leiaks midagi talle omast ja huvipakkuvat. Külastaja saab kulgeda läbi kärarikka Vene turu, osaleda õppetunnis Aleksandri Gümnaasiumis või kontserdil Revali Vene Seltskondliku Kogu hoones, piiluda õmblustöökotta, imetleda Revali moodsaid daame ning võtta osa ajastutruu interjööriga perekondlikust teejoomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles