Õnnepalu tegi Gailiti «Ekke Moorist» oma loo

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhindade laureaat Tõnu Õnnepalu, kelle näidend "Vennas" valiti parimaks draamatekstiks.
Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhindade laureaat Tõnu Õnnepalu, kelle näidend "Vennas" valiti parimaks draamatekstiks. Foto: Peeter Langovits

Aleksander Eelmaa lavastas Saueaegu Teatritalus Tõnu Õnnepalu näidendi August Gailiti «Ekke Moori» ainetel. «Ühesõnaga, võtsin Gailiti romaani ja tegin sellest lavaloo, nagu oskasin,» on tunnistanud Õnnepalu teatri kodulehel olevas kirjas.

Näidendi teksti kirjutas Õnnepalu 2014. aasta sügisel ühel väikesel Lääne-Eesti saarel, kus valmis ka Loomingu Raamatukogus ilmunud mõtisklus «Lõpetuse ingel». «Ekke Moori» üle lugedes avastas Õnnepalu, et tegemist on looga kunstnikust, otsijast, näitlejast. «Ekke on miim, selle maailma kõige himustatuma ja põlatuma ameti kandja. Või on see amet? Pigem saatus. Või siis lihtsalt tüüp. Ja nagu õige miim kunagi, lahkub ta kodust, läheb otsima… Keda? Keda, mida otsib näitleja kõigest sellest võltselust, kust ta läbi rändab? Muidugi ennast. Oma rolli, mis poleks roll, vaid tõde, oma Enekeni, kes poleks kujutlus, vaid ihu ja hing, oma Ingelandi, mis oleks see kõik kokku. Muidugi, jaa, nagu Odüsseus oma Ithakat ja nagu me kõik seda, kuhu me kõige kirglikumalt (tagasi) igatseme ja kuhu jõudmist me kõige paanilisemalt kardame. Kuni… Aga teel Ingelandist, Ingelandi, juhtub teadagi palju. Kohtab nii mõndagi. Saab naerda ja nutta ja võib-olla muuseas ja meie eneste märkatama põletab see teekond meilt maha üleliigse, kõik selle tühise ja tähtsa, et järele jääks… Jah.»

Õnnepalu leiab, et kui teatraliseerida üks romaan, siis tuleks sealt ju võtta selle romaani enda sisim väärtus, nii sisuline kui vormiline. «Nagu Gailitil see naivistlik poeesia, need ooperlikud dialoogid, see tegelaste mütoloogiline galerii. Ja sündmustik. Katsusin lisada just nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vaja.»

9. augustini Saueaugus etenduvas «Ingelandis» mängivad Pääru Oja, Kaie Mihkelson, Külli Teetamm, Tõnu Oja, Kaspar Velberg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles