EAS toetab Eesti filmitööstust 300 000 euroga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmikaamera.
Filmikaamera. Foto: Internet

Eesti Filmi Instituut (EFI) plaanib investeerida 400 000 eurot tootmisse ja uutesse projektidesse; summast 300 000 annab toetusena Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

Lisaks tootmise toetamisele on EFI-l kasvas investeerida uutesse projektidesse, mis viiksid valdkonda edasi ja tooksid juurde lisavahendeid. «Näiteks on filmile vajalik arengut soodustav cash-rebate toetuse süsteemi sisseviimine. Cash-rebate on filmitootmist stimuleeriv meede, mis meelitaks Eestisse kohalikku tootmist elus hoidvaid välisprojekte,» rääkis EFI juhataja Edith Sepp BNS-ile.

«Kuna maailmas on cash-rebate'i  loogiline osa filmitootmise finantseerimisest, siis loodetavasti see aga lähitulevikus käivitub,» sõnas Sepp ja lisas, et kui Eestil on cash-rebate nagu teistel riikidel, siis on vaja maailma laiemalt teavitada Eesti võimalustest – tööjõust, võttepaikadest ja infrast.

Praegu tegutseb Eestis filmitööstuse klaster, mis kasutab kaubamärki Estonian Film Commission. Tallinna ettevõtlusameti, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ning Euroopa Liidu ja Eesti vahendite toel töötav klaster on seni loonud ka Viru Filmifondi, mis toetab cash-rebate süsteemi alusel filmiprojekte Ida-Virumaal.

Cash-rebate süsteemi ehk kulutagastusega kaetakse osa filmitootja kohalikest tekkekuludest, mis üldjuhul on seotud tootmisega. Selle eesmärk on luua piirkonnale eelis teiste võimalike võttekohtade ees ning soodustada filmitootmist.

«Teine suund on filmiprojektide kampaaniad ja turundamine rahvusvahelistel turgudel. Vaja oleks korraldada konkreetsete filmide põhiseid promo-kampaaniad Eesti filmi nähtavaks muutmiseks. Siiamaani pole EFI suutnud seda finantseerida – oleme tootnud, aga reeglina pole toimunud agressiivset presenteerimist ega müüki,» märkis Sepp.

EAS-i projekt on paariks-kolmeks aastaks, aga selle abil luuakse alus  järgnevateks aastateks – kuni Eestis filme toodetakse, seni on vaja neid ja nende tegijaid ka maailmale  nähtavaks teha.

EAS toetab EFI projekte loomemajanduse tugistruktuuride arendamise toetamise meetmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles