Naistele sissepääs keelatud

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Põldsaare jaoks on meestelaulutuba iga-aastane folgitraditsioon.
Kalev Põldsaare jaoks on meestelaulutuba iga-aastane folgitraditsioon. Foto: Erakogu

Tänavuse Viljandi pärimusmuusika festivali teema oli vabadus. Naised saaks selle ilusa vabaduse jutu peale aga kohe kisa tõsta. Nimelt said mehed kolmel festivali päeval juba enne lõunat kokku, lukustasid ukse ja naisi enda sekka ei lasknud.

Meestelaulutuba on Viljandi folgi iga-aastane traditsioon. «Seal saavad kokku kõik kes tahavad omakeskis laulu lasta, vuntsi keerutada, sügada habemetüükas lõuga ja jagada mõnd esiisadelt päritud tarkust või meestenalja, mõtteid ja väge,» kirjutab Viljandi pärimusmuuusika festival õpitoa kohta oma koduleheküljel.

Muusikat armastav viljandlane Kalev Põldsaar võttis meestelaulutoast esimest korda osa 2004. aastal. «Mõtlesin, et ma ka nagu mees ja laulda ka enda arvates oskan ja tahtsin siis näha, mis seal toimub,» meenutab Põldsaar.

Mehe sõnul üllatas teda esimesel korral kõige enam see tohutu meestevägi – kokku oli tulnud ligikaudu sadakond meest, kes võtsid õllekannud kõrvale ja lasid siis oma häältel võimsalt kõlada.  

Põldsaare hinnangul mängib mõnusa õhkkonna loomisel väga olulist rolli just õpitoa juhendaja. Pärimusmuusik ja väge täis laulumees Lauri Õunapuu on tema suur lemmik: «Õunapuu on selline, et kohe kisub kõik mehed laulma». Põldsaare arvates on Viljandi linnapea Ando Kiviberg ka juhendajana hea, aga Õunapuu on spontaansem ja suurema laulupagasiga.

Meestelaulutoast on tänaseks päevaks saanud Põldsaare folgitraditsioon. «Koorilaulus ma käia ei viitsi, aga korra aastas on hea koos meestega laulda,» põhjendab ta.

Teinekord proovivad ka naised meestega laulma tulla. «Mõni naine on vahel tulnud oma mehega niimoodi käsikäes ja üritab siis vaikselt sisse imbuda, aga kõik õrnema soo esindajad saadetakse lõpuks ikka viisakalt minema,» meenutab Põldsaar. Tema sõnul on meestelaulutuba mõeldud ikka ainult meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles