Naerutav kurbmäng Villa Müllerbecki õuel

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekskriminaalist celebrity Vic ( Marko Matvere)ja tema mänedzer (Lauri Liiv) Vahemereks muudetud Kaarna järve ääres
Ekskriminaalist celebrity Vic ( Marko Matvere)ja tema mänedzer (Lauri Liiv) Vahemereks muudetud Kaarna järve ääres Foto: Toomas Tuul

Ta tegi seda jälle. Nii kõlab mu tunnustus lavastaja Roman Baskini järjekordsele meistriteosele pärast Rakvere linnuses lavastatud «Hamletit» ja Kõue mõisas selgi suvel nähtavat «Preili Julie’d». Kuid olgem täpsed: kokku peavad saama geniaalne näitekirjanik, vaatajaid kütkestav tekst, rolli kehastamiseks pühendunud näitlejad ning lavastaja, kes selle teksti leiab, näitlejad valib ja uueks, lavastuslikuks tervikuks loob.

Ja «Miljonite lemmikus» on nad kokku saanud. Sir Alan Ayckbourni kohta loeme, et elavatest inglise draamakirjanikest on tema teoseid Shakespeare’i kõrval enim lavastatud. Joel Sanga tõlkijameisterlikkust aimub inglise huumori ja (enese)iroonia nüansirikkas ülekandes eesti keelde. Lavastuse tehniline nõudlikkus väljendub selles, et teatriversioon eeldab basseini lavale toomist. Villa Müllerbeckil on see looduslikult olemas Kaarna järve näol, millest väike segment eraldatud hotelli külalistele. Tükk nõuab aga, et basseini uputakse lausa mitu korda, nii et lavastaja on pidanud mustkunstnikuna välja mõtlema, kuidas selles uppumises näitlejad ikka ellu jääksid.

Lugu ise on pöörane, nagu on televisioon oma kommertslike telešõude ja inimliku huvi kaubaks muutmisega – sest vaadatavusest sõltub reklaamitulu – pööranud segi inimeste elud ning nende tähenduse. Tühisustest saavad tähed, röövlitest kangelased, tõelised kangelasteod aga ununevad, kui neis puuduvad dramaatilised järellood. Ühte niisugust püüabki taasluua tohutust menust unistav saatejuht Jill Rillington (Merle Palmiste), kui ta viib kokku seitseteist aastat tagasi pangaröövi käigus süütu telleri Nancy pantvangi võtnud ja rüselemise käigus teda näkku tulistanud Vic Parksi (Marko Matvere) ning röövlit politsei tulekuni kinni hoidnud Douglas Beechey (Henrik Normann).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles