Vikerraadio kuulajate kõigi aegade lemmik armastusromaan on Jane Eyre

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlotte Bronte
Charlotte Bronte Foto: Wikipedia

Vikerraadio armastuse suve kulgedes said kuulajad terve juuli vältel koduleheküljel arvamust avaldada, milline on parim armastusromaan läbi aegade. Kokku nimetati 186 teost. Neist kümme esimest said üle poole antud häältest. Enim hääli sai Charlotte Brontë „Jane Eyre“, teiseks tuli Erich Maria Remarque`i „Arc de Triomphe“ ja kolmandaks Anton Hansen Tammsaare „Elu ja armastus“.

10.-14. augustil jõuab algusega kell 14.05 eetrisse edetabelit kajastav viieosaline saatesari „Kirjutatud armastus“. Esimeses saates räägib tõlkija Marin Mõttus Gabriel García Márqueze raamatust „Armastus koolera ajal“. Teises saates võtab saatejuht Peeter Helme vaatluse alla esikümnesse jõudnud Ameerika kirjanikud Margaret Mitchelli, Erich Segali ja Robert James Walleri teostega „Tuulest viidud“, „Armastuse lugu“ ja „Madisoni maakonna sillad“. Kolmas saade on pühendatud ainsale eesti autorile esikümnes – Anton Hansen Tammsaarele, kelle romaanist „Elu ja armastus“ räägib Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino. Neljandas saates kõneleb saatejuht Erich Maria Remarque`ist ning viimases saates teeb õdede Brontëde ja Jane Austeni fenomenist juttu tõlkija Krista Kaer.

Vikerraadio kirjandustoimetaja Peeter Helme sõnul on valik korraga ettearvatav ja ootamatu. „Ettearvatav selles mõttes, et selgelt on näha koolipõlves loetud kirjanduse mõju – ja see pole üldse paha, sest tooni annab ikkagi väga hea, ajaproovile vastu pidanud kirjandus. Ootamatu aga selles mõttes, et oleks tahtnud esiviisikus näha rohkem kodumaist kirjandust, samuti üllatab mind siiralt, et nii mõnigi suur ja oluline teos väga vähe hääli sai. Aga kokkuvõttes on häid raamatuid, millest rääkida, siin loetelus palju. Ning kuigi püüan viies „Kirjutatud armastuse“ saates rääkida mitte kitsalt esiviisikust vaid ka teistest kuulajate lemmikutest, siis tahes tahtmata kõigest rääkida pole võimalik,“ selgitas Helme.

Esikümme:

1. Charlotte Brontë „Jane Eyre“

2. Erich Maria Remarque „Arc de Triomphe“

3. Anton Hansen Tammsaare „Elu ja armastus“

4. Margaret Mitchell „Tuulest viidud“

5. Jane Austen „Uhkus ja eelarvamus“

6. Erich Segal „Armastuse lugu“

7. Robert James Waller „Madisoni maakonna sillad“

8. Emily Brontë „Vihurimäe“

9. Gabriel Garcia Márquez „Armastus koolera ajal“

10. Lev Tolstoi „Anna Karenina“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles