Joonistustriennaal saab avalöögi

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomiyuki Sakuta on üks IV Tallinna joonistustriennaali laureaatidest
Tomiyuki Sakuta on üks IV Tallinna joonistustriennaali laureaatidest Foto: Repro

13. augustil avatakse Tallinnas, Vabaduse galeriis  IV triennaali laureaatide Kadi Pajupuu ja Marilyn Piirsalu, Jaanika Peerna, Viktoria Pitirimova (Venemaa) ja Tomiyuki  Sakuta (Jaapan) näitus. See on ühtlasi ka V Tallinna rahvusvahelise joonistustriennaali avalöögiks.

Joonistustriennaalide ajalugu on järgmine.  2002. aasta I triennaalil Tallinna Kunstihoones osalesid ainult eesti kunstnikud, järgnevad triennaalid on kujunenud kindla teemaga rahvusvaheliseks ürituseks. 2006. aasta triennaali pealkiri oli „Improvisatsioon“; 2009. aastal „Manu propria“ ja 2012. aastal „Vaikne revolutsioon“. Tänavune triennaal on pealkirjastatud “Must ja valge”, väljas on 26 maa (Austria, Belgia, Eesti, Hispaania, India, Iraak, Itaalia, Jaapan, Kanada, Korea, Leedu, Luksemburg, Läti, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Suurbritannia, Sveit?, USA, Valgevene, Venemaa ja loomulikult Eesti) kunstnike joonistused 2012. – 2015. aastaist.

Joonistustriennaali korraldab vabagraafikute ühing eesotsas Loit Jõekaldaga. Tänavuse triennaali toimkonda kuuluvad Britta Benno, Kaarel Eelma, Sirja-Liisa Eelma, Inga Heamägi, Loit Jõekalda, Elin Kard, Anneli Porri, Merike Sule-Trubert, Maria-Kristiina Ulas ja koordinaatorina Loit Jõekalda. Tänavuse triennaali põhinäitus toimub ka seekord Tallinna Kunstihoones (avatakse 21.VIII), aga triennaali alanäitused on Vabaduse galerii kõrval vaadata veel EKA galeriis, disaini- ja arhitektuuri galeriis ning Viinistu kunstimuuseumi galeriides. Triennaali seminar  peetakse 22. VIII Viinistul.

IV triennaali lauraatidel on Vabaduse galeriis väljas täiesti uued tööd.  Jaapanlase Tomiyki Sakuta filigraanne käekiri tuleb tuttav ette ka eelmiselt triennaalilt, kuid venelanna Viktoria Pitirimova näitab ennast täiesti teisest küljest, kui oli tema abstraktne pannoo. Seekordsed joonistused on pigem realistlikus võtmes rustikaalse, isegi tradistionaalse atmosfääri üldistus.

Kadi Pajupuul ja Marilyn Piirsalul on koostöös valminud uus isntallatsioon, video ja puukoort meenutav  tekstiilis joonistus “Hiis”. Jaanika Peerna „Kosk“, installatsioon, mis ulatub laest põrandani ja jätkub ka seal fooliumipeeglis, esindab kunstniku performatiivset joonistust. Möödunud korra laureaatidest ei ole kahjuks vaadata Liis Teesalu tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles