Rakveres lavastatakse Kivirähki «Maailma otsas»

Kultuuritoimetus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: Peeter Langovits

Üllar Saaremäe sõnul iseloomustab Rakvere teatri uut hooaega avastuste ja lavastuste rohkus.

«Uued lavastajad, uued materjalid, mis annab võimaluse koos avastada,» ütles Saaremäe. «Protsentuaalselt on palju esmalavastajaid, kes teevad kas meie teatris või üldse esimesi lavastusi,  esimest korda lavastavad meie teatris Tarmo Tagamets ja Erni Kask. See annab loodetud värskust meie trupile. Üldsõnadega keskenduvad järgmise hooaja näitemängud soojadele ja lihtsatele inimestele. Verstapostina on teatrile oluline, et Volli Käro saab 75. Ammu igatsetud materjalina jõuab lavale «Must Prints».»

Aasta oodatumaks lavastuseks võib aga kujuneda Raivo Trassi lavastus Andres Kivirähki romaani «Maailma otsas. Pildikesi heade inimeste elust» ainetel. Kuid seda lavastust tuleb oodata pea üheksa kuud, sest tegemist on teatri suvelavastusega.

Rakvere Teatri mängukavas on sel hooajal kaks uuendust - «RT matinee» ja «RT vestleb». «RT matinee» tähendab, et kord kuus saab vaadata lavastusi laupäeva päevasel ajal ja «RT vestleb» on Erni Kase poolt veetud sari, kus pärast etendust saab koos tegijate ja asjatundjatega süüvida lavastuse hingeellu või puudutatud teemadesse. 12. septembril kell 15.00 etendub Andres Noormetsa  «3 õde» ning peale etendust ongi kõik huvilised oodatud mõttevahetuseks Teatrikohvikusse.

2. oktoobril esietendub väikses saalis rootslase Stig Claessoni  «Sina maga, mina pesen nõud», lugu pensionäriks tunnistatud isepäisest kirjanikust ja veel ühest ilusast inimesest, elust ühes metsamajas ning armastusest. Lavastab Tarmo Tagamets.  

Näitleja Hannes Kaljujärv. Foto Vanemuine

Novembris toob Gerda Kordemets lavale Iris Murdochi  «Musta printsi», mis on üldse esimene Murdochi lavaversioon Eestis. Seebiooperlikult algavas ja kriminaalseid pöördeid võtvas draamas leidub nii erootilise armastuse kui surma väge. Peaosades Hannes Kaljujärv ja Saara Kadak (esietendus 13. november).

«Romaan» on aga Erni Kase täiskasvanute jõuluetendus. Klaverimuusika ning raamaturiiulite vahel kohtuvad viis meest ning neid puudutanud tekstid armastusest, kõlavad romantilised laulud (esietendus 5. detsember). 

Lastele toob jõuluetenduse sel korral lavale Üllar Saaremäe, publikuni jõuab «Hansuke ja Greteke».

Aasta lõpus alustab proovidega Moskva Otkrõtaja Stsena teatri direktor Filipp Los, kelle lavastus «Ausammas» esietendub veebruaris. Ühel hommikul ärkab väike ja tolmunud vene asula imestusega. Ööga on keskväljakule kerkinud muljetavaldav ausammas. Nii kirjade kui näo järgi tuntakse ära sama linna kojamehe molu. Kojamees on täiesti väljapaistmatu isik, pealegi veel joodik, kes ennast igast tühjast-tähjast käima tõmbab, naiselt ühtelugu köögirätikuga peksa saab ning öösel küla pealt koju roomab. Ja nüüd äkki ausammas. Mis õigusega, tahaks korralikud kodanikud ja aktivistid küsida. Mille eest? Sama küsib kojamees ise.

Hooaja lõpetab  6.-9. juulil Rakveres toimuv rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles