Kumus avatakse kõva näitus

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Laaban 1985. aastal
Ilmar Laaban 1985. aastal Foto: Kuvatõmmis

Kumus avatakse 4. septembril näitus «Vaikus on kuldne. Ilmar Laaban ja eksperimendid helis ning keeles».

Näitus annab ühe võimaliku ülevaate heli, keelt ja teksti ühendavatest kunstilistest praktikatest alates 20. sajandi algusest kuni tänapäevani. Temaatika mitmekülgsus on andnud loomingulist ainest nii eksperimentaalsetele heliloojatele nagu John Cage ja George Aperghis kui ka kunstnikele nagu Hugo Ball, Ilmar Laaban, Öyvind Fahlström, Jaan Malin, Roomet Jakapi, Kiwa.

Eksperimendid helis ja keeles toimusid eelkõige ühel eesmärgil: eemalduda keele tavapärasest kasutusest ja selle vankumatutest grammatilistest reeglitest ning rikastada traditsioonilist sõnalist kommunikatsiooni uute keelte loomisega, keelemüra ehk häälitsuste, kõrihäälte jms tähtsustamisega oma loomingus, hääle ja kõne tehnilise manipulatsiooniga. 

Järjepidevatest keele ja heli-häälega tehtud eksperimentidest võib rääkida alates dadaismist – Marcel Duchamp ja Kurt Schwitters olid eeskujuks näiteks John Cage'ile ja eelkäijateks uuele žanrile ehk kõlaluule olulistele arengutele 1960. aastatel – kümnendil, mis tähistab selle loomingulise praktika viljakat algusaega. Sel perioodil alustas tegevust Stockholmis Fylkingeni kunstnikeühingus nn tekstihelikunstnike grupp, kelle hulka kuulus ka Ilmar Laaban.

Laabani häälutused ehk kõlaluule on mõnevõrra Eestis tuntud, kuid siiski veel laiemalt avastamata. Ometi on peamiselt tõlkija, luuletaja ja kultuurikriitikuna tuntud Laabani puhul tegemist olulise loomingulise väljundiga, mida ta viljeles järjepidevalt alates 1960. aastatest kuni 1990. aastateni välja, esinedes arvukatel festivalidel ja figureeris kõlaluule loominguga eri plaadikogumikel.

Näitusel esitletakse muuhulgas Roomet Jakapi spetsiaalselt näituse jaoks valminud videot, Robert Wilsoni suurejoonelist ühemehe lavastust John Cage'i teemal, Öyvind Fahlströmi esimest salvestatud ja noodikirjana säilinud teost.

Osalevad kunstnikud Tomomi Adachi , AGF aka Poemproducer, George Aperghis , Hugo Ball, Lucas Battich, John Cage, Henri Chopin, Bob Cobbing, Marcel Duchamp,  Öyvind Fahlström, Sten Hanson, Raoul Hausmann, Bernard Heidsieck, Ake Hodell, Richard Hülsenbeck, Takahiko iimura, Isidor Isou, Roomet Jakapi,  Marcel Janco, Bengt Emil Johnson, James Joyce, Raivo Kelomees, Kiwa, Ilmar Laaban, Jaan Malin, Ladislav Novak, Robert Pohle ja Martin Hentze, Cia Rinne, Kurt Schwitters, Gertrude Stein, Tristan Tzara, Robert Wilson.

Näitus on avatud kuni 3. jaanuar 2016.

Kuraator: Ragne Nukk

Kujundaja: Taavi Tulev

Graafiline kujundaja: Kätlin Tischler

Helikujundus ja tehniline teostus: Taavi Tulev, Ekke Västrik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles