See ei ole tüvitekst

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüpnosaurus aastal 1992.
Hüpnosaurus aastal 1992. Foto: Andres Teiss

Hüpnosaurus

1991–1992

Porridge Bullet

Hinne: 5

Hüpnosaurus on eesti elektroonilise või põrandaaluse (tantsu)muusika alguspunkt. Hüpnosauruse asutas Aivar Tõnso, kes hiljem võttis punti ka Raul Saaremetsa. Sel aastal on olnud mingis mõttes ka Hüpnosauruse taasavastamise aasta, sest ilmunud on lausa kaks plaati – enne kodumaise plaadifirma Porridge Bulleti kogumikku veel ka «Where Am I»-nimeline EP Ukraina plaadifirmale Wicked Bass. Tegelikult leidis Hüpnosauruse mõned aastad tagasi ka USA väga underground-mees Hieroglyphic Being, kes neid ka töötles.

Kui Hüpnosauruse muusikat kuulata, tekitab see muu hulgas ka pildi mingitest tüüpidest, kes on murdnud ebamääraste soovidega maha mingisuguse tolmuse ukse, leidnud selle ukse tagant juhuslikult hoopis mingisugust ulmelist muusikatehnoloogiat ja hakanud sellega katsetama. Kuna neil on olnud palju annet, siis on need katsetused õnnestunud. Hea küll, mis ma pläran – Tõnso ja Saaremets ei olnud mingisugused metslased, vaid selle muusika tegemise ajaks juba John Peeli saadete kaudu harituks saanud inimesed, kes teadsid, mis on toimunud või toimub Chicagos, Detroitis, Sheffieldis, Londonis jne. Neil oli, millest lähtuda, kuid tulemuseks saadi unikaalne helimaailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles