Taksojuhi maailm keerleb naiste ümber

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld takso 08.09.2015
Jan Uuspõld takso 08.09.2015 Foto: Viktor Burkivski

Kaks äärmiselt lõbusat härrasmeest prantsatavad varahommikul taksosse, eelmise öö lõhnad ja muljed täidavad kiiresti auto. «Ja nüüd külastame lõbusaid naisi!» Kohusetundlik sohver lööb käigu sisse ja õige varsti peatubki üüriauto lõbumaja ees. Mis sest, et vintis vennikesed koju oma kaunite kaasade juurde jõuda soovisid.

«Takso», peaosas Jan Uuspõld
Režissöör Raivo Maripuu, montaažirežissöör Martin Korjus, tootmisjuht Kaspar Kaljas,  stsenaristid Veera Marjamaa ja Mart Toome, peaprodutsent Anti Reinthal, originaalmuusika Maarius Pärn ja Eneseimetlejate Klubi
Kanal 2 teisipäeviti kell 20.00

Nii algab teisipäeval tele-ekraanile jõudnud uus kodumaine naljasaade «Takso» suurepärase näitleja Jan Uuspõlluga (Urmas Kuldnokk) roolis. Enamus tegevusest toimub taksos, kasutades 3-4 minikaamerat (tootja täpsustus: tegelikult on autos sees 12 kaamerat pluss väljas õlapealne, niisiiis 13 kokku), seega ülimalt staatiline keskkond. Niisugune lavakujundus seab stsenaristidele (Veera Marjamaa ja Mart Toome) väga kõrge lati, et toimuv televaatajale tüütuks ei muutuks. Õnneks annab teema neile piisavalt materjali, mis loovad sädelevate sketšide jaoks massiivse vundamendi. Taksomaailmaga seotud anekdootide ja tõestisündinud lugude hulk on ju pea lõpmatu.

Esimese osa temaatika keskendus peamiselt naistele. Lisaks avanaljale pani Kuldnokk end lolli situatsiooni, jutustades nilbeid lugusid koolivenna naisest (Ingrid Isotamm), kes samal ajal last imetades tagaistmel istub. Järgneb naljalugu võimukast madratsinaisest (Jaanika Tammaru) ning tema tuhvlialusest mehikesest (Silver Kaljula). Kõige lõpuks veel poeb veel pesulas masinasse rahuarmastav tüüp (Taavi Teplenkov), kes põgeneb kurja naise ja ämma eest. ka Kuldnoka enda kallis kaasa on tõeline tulehark, otsustades selle järgi, kuidas peategelane temaga telefoni teel räägib. Naise tähistajaks taksisti telefonis on «EIT». Kuidagi ühte auku või augu ümber läheb, või mis?

Kõige originaalsemas naljapalas hiilgas võrratu Ene Järvis, kes nõudis, et Kuldokk kannaks karumaski, sest tema arengupeetusega pojake sõidab vaid autodega, mida juhib karumõmm. Braavo! Ma sooviks, et sari sellist absurdihoogu juurde koguks. Pärast seda osa nägime ka võrratut näidet sisu ja reklaami koostoimest. Pärast saate 12. minutit kaob karumaskiga Uuspõld ekraanilt ja algab reklaamipaus. Esimese asjana tutvustatakse Kanal 2 uut intervjuusaadet, mille külaline on Märt Avandi. Järgmises klipis näeme heategevuse sildi alla komme pugivat joonistatud karumõmmi, kes pakub kommi … jälle Avandile! Tõesti, mulle tundus, et saade läheb ikka veel edasi!

Saate produtsent on endine näitleja, end Londonis teletegijaks koolitanud Anti Reinthal. Reinthal lõi sel sügisel kõva pauguga lahti ukse teie kodustele ekraanidele: kõigepealt «Mustad lesed» ETVs ja nüüd Kanal 2 «Takso». Mulle selle mehe mõtlemine meeldib ja hoian ta tegemistel pilgu peal.

Ootasin, et Eesti teleseriaalides täiesti normikohase tootepaigutusena (jaa, ma vaatan ka sinu poole, produtsent T. K.) näen korduvalt ekraanil suures plaanis selle autofirma logo, kes oma masina saate salvestamiseks andis. Õnneks ei, ehkki kõnealune automark ikka korraks ära mainiti.  

Kangesti tahaks «Takso» tegijatele igasugu tarku näpunäiteid anda. On ju taksojuhtide seas võrratuid spetsialiste, olgu tegemist kinnisvaraäri, pagulaste või bitcoini-investeeringutega. Päris elus toimetavad veel taksomaffia ja igasugu Uberid, kellega Koldnokal võiks ju ka pistmist olla. Aga need nõuanded langevad külmale kivile, sest kogu sari on juba purgis ja ootab ekraanile pääsu. Siinkohal sõlmin iseendaga väikese kihlveo: kas näeme ära nalja stiilis «kuhu ma võin panna kaks viina ja tordi»?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles