Briti press soovitab: miks peaks vaatama filmi «Mandariinid»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellise plakatiga reklaamitakse Suurbritannias «Mandariine».
Sellise plakatiga reklaamitakse Suurbritannias «Mandariine». Foto: Axiom Film

Nädalavahetusel Suurbritannia väärtfilmikinodesse jõudnud «Mandariine» on kohalik press vastu võtnud ootamatult hästi.

«See on erakordselt hea vana kooli sõjavastane film,» ütleb ajalehe The Guardian staažikas filmikriitik Peter Bradshaw oma videoarvustuses, mis kuulub rubriiki «Millist filmi te peaksite sel nädalal vaatama». Muide, väljavalituid on igal nädalal ainult üks. Viietärniskaalal hinnatakse «Mandariine» nelja tärniga (★★★★), kusjuures neli tärni tähendab sealses traditsioonis suurepärast, viis tärni aga juba absoluutset meistriteost, mida oleks ülekohtune vaatamata jätta.

«Oma tagasihoidlikul moel sügav,» täiendab omakorda ajaleht The Times (★★★★).

«Eesti saavutas selle üdini inimliku sõjadraama eest teenitult oma esimese Oscari nominatsiooni,» kiidab The Irish Times (★★★★).

«Selline suurepärane, tundlik film mõjub nagu palve sallivuse eest – üleskutse, mida peaks alati kuulama. Kohustuslik!» jätkab kultuurikriitika portaal The Arts Desk (★★★★). Ja lisab: «Ei saa olla juhuslik, et filmi tegevus leiab aset aasta pärast seda, kui Eesti vabanes rahumeelselt Nõukogude okupatsiooni alt. See on meeldetuletus, et sellisel viisil lahkuminek oli ja on haruldane.»

«Osatäitmised ja operaatoritöö on laitmatud,» resümeerib filmiajakiri Empire (★★★★).

«Kibemagus heroismita lugu, mis leiab just selle õige tasakaalu lootuse ja meeleheite vahel,» kirjutab filmiajakiri Sight & Sound.

Ajaleht Financial Times (★★★) soovitab imetleda filmi esimest tundi, mis on suurepäraselt kirjutatud ja mängitud ning õigustavat Oscari nominatsiooni, finaali kohta kinnitab aga, et see olla veidi kulunud – seal peetakse juba sõjavastast jutlust.

«Kaastundlik ja võimas lugu, mis resoneerub «varjatud» sõdadega Ukrainas ja Lähis-Idas,» ütleb uudisteportaal The Huffington Post (★★★★), tuues eraldi esile Lembit Ulfsaki meisterlikku ja väärikat rollisooritust.

«On tähelepanuväärne, kui palju inimeseks olemise aspekte käsitleb see oma 1,5-tunnise kestuse jooksul. Te võite selle lisada nende klassikaliste sõjavastaste filmide nimekirja, mille mõju kestab veel kaua pärast vaatamist,» lõpetab väärtfilmide internetikaubamaja Movie Mail, nimetades seda ühtlasi oma nädala filmiks.

Zaza Urušadze vändatud Eesti ja Gruusia koostööfilmi levitab Suurbritannias Axiom Film, mis keskendub sõltumatutele filmidele kogu maailmast. Alates 18. septembrist saab «Mandariine» vaadata seitsme linna üheksas kinos, sh kolmes Londoni kinos, 25. septembrist lisandub kolm ja 2. oktoobrist veel seitse linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles