Muusikapäev: Järgmisel nädalal kõlab tervel Eestimaal elav muusika!

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikapäeva alustuseks tõuseb torupillimängija Sandra Sillamaa juba kell 6: 45 Estonian Airi lennukiga Amsterdami suunas lendu
Muusikapäeva alustuseks tõuseb torupillimängija Sandra Sillamaa juba kell 6: 45 Estonian Airi lennukiga Amsterdami suunas lendu Foto: Maike Tubin

1. oktoobril tähistab Eesti rahvusvahelist muusikapäeva suurelt – üle Eesti toimub enam kui 200 tasuta lühikontserti, samuti toimuvad Muusika-aasta puhul ellu kutsutud lisaprogrammid “Muusika ja teadus”, “Muusika ja film” ning “Muusika ja maitse” ning õhtul jagatakse pidulikult muusikapreemiaid.

Muusikapäeva programmist leiab nii klassikuid kui ka pärimus- ja jazzmuusikuid, professionaalidest muusikaõpilasteni. Muusikat kõlab õhus, lennujaamas, kohvikutes, kirikutes, koolides, ujulates, haiglates ja mujal avalikus ruumis aga ka juba harjumuspäraseks saanud kontserdisaalides ja kirikutes. Muusikapäev jõuab lisaks Tallinnale ja Harjumaale igasse Eesti maakonda, sh ka saartele Saaremaale, Hiiumaale, Muhule ja isegi Vormsile.

Ei tasu unustada, et tänavune Muusikapäev on käesoleva Muusika-aasta üks tähtsündmusi, millele juhib tähelepanu ka Eesti Vabariigi Kultuuriminister Indrek Saar: "Muusika-aasta on jõudnud teise poolde ja selle üheks tähtsündmuseks saab kindlasti olema rahvusvaheline muusikapäev, mille raames toimuvad kontserdid, töötoad ja lisaprogramm üle kogu Eesti. Kutsun inimesi sel päeval osalema vähemalt ühel muusikasündmusel ja uurima vähemalt ühe eesti helilooja, interpreedi või muusikateose kohta välja midagi sellist, mida enne ei teadnud. Just nii saame igaüks anda oma väikese panuse sellesse, milleks muusika-aasta on ellu kutsutud: suurendada teadlikkust eesti muusikast ja muusikutest”.

Päev algab juba varakult, kui torupillimängija Sandra Sillamaa ja tenor Oliver Kuusik tõusevad kell 6:45 õhku Estonian Air’i lennukiga Amsterdami suunal ning Maimu Jõgeda tervitab kell 7:50 akordionimänguga Paljassaare linnuvaatlustornis linde ning hommikusi tervisesportlasi ja muusikahuvilisi. Klassikatähtedest tuntuks saanud talent Henry Zibo ja Lauri Kadalipp kostitavad muusikaga Nõmme ja Tartu Aura Keskuse ujulates hommikusi ujujaid ja Tallinnas Vabaduse väljakul on tööleminejaid tervitamas koorid, kes esitavad ühiselt Muusikapäeva tunnuslaulu “Laulu sünd”, millele on kirjutanud sõnad Leelo Tungal ja viisi Olav Ehala. Koolilapsed saavad sel hommikul täita Klassikaraadio e-viktoriini ja panna oma muusikaalased teadmised põnevate auhindade eest proovile.

ERSO läheb Muusikapäeva puhul külla teisele samasuurele kollektiivile: nimelt kohtub 105 ERSO muusikut üleval Toompeal meie 101 riigijuhiga Riigikogus, peale mida tervitatakse linnarahvast ka Valge Saali rõdult. Ka väljaspool Tallinnat toimub palju ootamatut ja põnevat. Näiteks tervitab armastatud saksofonist Villu Veski Muusikapäeval Põlvamaa elanikke, esinedes muuhulgas ka Räpina Paberivabrikus. Viljandi Centrumi kaubanduskeskuses on oodata muusikalist üllatust Viljandi Noorte Sümfooniaorkestrilt, Saaremaa ja Hiiumaa praamidel sõitjaid tervitavad meie tippmuusikud ning Rapla – Tallinn rongireisijad saavad nautida jazzlauljatari Anna Kuchinsky ja kitarrist Edgars Rugajs’i mõnusat jazzi-hõngulist kontserti. Pärnakatele lähevad külla aga ansamblist Kali Briis tuttavad Laura Junson ning Erko Niit, keda saab näha Sauga Põhikoolis, Pärnu Haiglas ning ka Maarja-Magdaleena Gildis. Need on aga vaid üksikud näited mitmekülgsest programmist.

Muusikapäeva suurest programmist on igaühel võimalik leida endale meelepärase koha ja ajaga minikontserte. Muusikapäeva programmiga saab tutvuda kodulehel www.muusikapäev.ee.

Muusikapäeva kontserdiprogramm toimub tänavu  Eesti Muusikanõukogu eestvedamisel kolmandat korda ning kutsub üles kuulama ja märkama muusikat meie ümber. Traditsioon on alguse saanud juba 40-aastat tagasi, kui esmakordselt 1975 kutsus tollane Rahvusvahelise Muuskanõukogu president Yehudi Menuhin üles märkama ja esile tooma muusika olulisust meie igapäevaelus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles